Ukrajina testirala ameriške rakete javelin

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA Z AMERIŠKIM PROTIOKLEPNIM OROŽJEM

Oborožene sile Ukrajine so prvič preizkusile ameriške protitankovske raketne sisteme FGM-148 javelin, se je na socialnih omrežjih pohvalil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Po njegovih besedah so zahvaljujoč javelinom bojne zmogljivosti krajine precej izboljšane.

“To je zelo učinkovito obrambno orožje, ki ga bomo uporabili v primeru ruske ofenzive na položaje ukrajinskih sil,” je še zapisal Porošenko.

Ameriška agencija za varnostno sodelovanje (DSCA) je Ukrajini v marcu 2018 odobrila potencialno prodajo  protioklepnih raketnih sistemov FGM-148 javelin. Odobrena prodaja naj bi z izboljšanjem varnosti Ukrajine prispevala k zunanji politiki in nacionalni varnosti Združenih držav, so zapisali v izjavi. Cena in ostale podrobnosti morebitnega posla niso znane. Ukrajinska vojska bo imela v svoji oborožitvi 37 lanserjev in 210 izstrelkov.

Protioklepni sistem FGM-148 javelin bo Ukrajini dolgoročno pomagal zgraditi obrambno sposobnost za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti. Ob tem naj Ukrajina ne bi imela težav pri vpeljavi tega sistema v svoje oborožene sile, so razložili pri DSCA.

FGM-148 javelin je prenosni protioklepni raketni sistem, ki deluje v načinu izstreli – pozabi in ‘’zaklene’’ cilj še pred samo izstrelitvijo protioklepne rakete. Z javelinom lahko napadajo oklepnika z vrha, kjer so običajno najbolj ranljivi, lahko pa zadene oklepnik tudi neposredno. Prav tako FGM-148 javelin uporabljajo za uničevanje utrjenih mest, zgradb in podobno, lahko pa tudi helikopterjev (v neposrednem načinu).

 Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki