Ukrajinska vojska bo dobila MRAP-e KRAZ MPV shrek one

by Urednik

NOVO UKRAJINSKO PROTIMINSKO ZAŠČITENO OKLEPNO VOZILO SHREK

Ukrajinsko avtomobilsko podjetje KRAZ (Kremenchuts’ky Avtomobil’ny Zavod) naj bi za Ukrajinsko vojsko začel proizvajati oklepna vozila s protiminsko zaščito (MRAP) iz družine KRAZ MPV shrek one, ki so jih razvili v sodelovanju s kanadsko družbo Streit in indijskim podjetjem Shri Lakshmi, poročajo ukrajinski mediji.

Ukrajinska vojska naj bi dobila pehotno različico (obstajata še ambulantna in za protiminsko delovanje) protiminsko zaščitenega oklepnika KRAZ MPV TC 4×4, ki so ga razvili na podvozju vojaškega terenskega tovornjaka KRAZ-5233 4×4. Prvo oklepno vozilo tega tipa je bilo predstavljeno maja 2014, takrat pa je bila cena vozila okoli 1,25 milijona dolarjev. Kot prvi so se za tega MRAP-a že odločili v Senegalu in naj bi že prejeli vseh 10 kupljenih oklepnikov.

Po zapisih na družabnih omrežjih, naj bi Ukrajinska vojska nova oklepna vozila dobila že zelo kmalu in jih uporabila v spopadih s pro-ruskimi separatisti na vzhodu države.

Ukrajinske oblasti zaenkrat še niso uradno naročile MRAP oklepnikov shrek one, vendar pa sta  gibanji prostovoljcev “Territory of Life” in “Wings of Phenix” 10. septembra 2014 začeli zbirati sredstva za proizvodnjo dveh oklepnih vozil KRAZ shrek One za 79. Zračno-desantno brigado Ukrajinske vojske.

V Ukrajini se je vse od začetkov spopadov v začetku leta 2014 pojavilo več organizacij prostovoljcev, katerih cilj je pomagati ukrajinskim vojakom in jim ponuditi vse kar potrebujejo. Tako so te skupine že obnovile in popravile več deset oklepnih vozil, zbrale denar za čelade in ostalo neubojno opremo z potrebe Ukrajinske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ukrajinsko vozilo MRAP KRAZ MPV 4×4 (shrek one)

Povezani članki