Ukrajinska vojska dobila nova oklepna vozila kozak-2

by Urednik

PRVI NOVI VEČNAMENSKI OKLEPNIKI ZA UKRAJINSKO VOJSKO PO LETU 1991

Ukrajinska vojska je prvih 10 večnamenskih oklepnih vozil kozak-2 4×4, ki jih je izdelalo ukrajinsko obrambno podjetje Practika.

Gre za prva naročena lahka oklepna vozilo za ukrajinske oborožene sile od razpada Sovjetske zveze, medtem ko je ukrajinska Narodna garda, prostovoljne vojaške enote, ki spadajo pod ukrajinsko notranje ministrstvo, že poleti 2015 prejela 22 lahkih oklepnih vozil Practika kozak-2. Vozilo je v zadnjem letu opravilo vsa državna testiranja in so zato že zagnali serijsko proizvodnjo – za okoli 100 vozil za potrebe Ukrajinske vojske.

Kozak 2 je večnamensko oklepno vozilo, ki združuje značilnosti vojaških taktičnih vozil in protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP). Gre za najnovejšo različica iz družine ukrajinskih oklepnih transportnih vozil, ki imajo podvozje v obliki črke”V”, ki ščiti vozilo pred eksplozijo ekvivalentno 8 kg TNT (kozak-1 do 3kg TNT).

Oklep vozila kozak-2 dosega standard STANAG 4569 raven III (kozak-1 B-6 in B-7) ter nudi zaščito pred strelivom kalibra 7.62×51 mm. Vozilo je zasnovalo ukrajinsko obrambno podjetje Practika  na podvozju tovornjaka IVECO Eurocargo 150, poganja pa ga Ivecov dizelski motor z močjo 279 KM. V oklepniku kozak-2 4×4 se lahko prevaža skupno 15 vojakov (3-10 sedežev), vključno z voznikom in poveljnik, največja obtežitev pa lahko doseže 15.000 kg.

Lahko večnamensko oklepno vozilo kozak-2 4×4 je podjetje Practika prvič predstavilo na obrambnem sejmu SITDEF 2015 v Peruju sredi maja 2015. Notranje ministrstvo je za ukrajinsko Narodno gardo takoj naročilo 22 vozil, nekaj mesecev zatem pa 10 vozil še obrambno ministrstvo(dostavljena so bila letos).

Pripravil: A. Knific, foto: Practika

Povezani članki