Ukrajinska vojska pokazala nov “zahodni” tank T-84 yatagan

by Urednik

NOV UKRAJINSKI TANK PO STANDARDIH ZVEZE NATO

Na vojaški paradi ob Dnevu neodvisnosti so ukrajinske oborožene sile predstavile novo nadgrajeno različico glavnega bojnega tanka T-84, ki so jo poimenovali yatagan in je opremljena s topom 120 mm.

Glavni bojni tank T-84 yatagan, imenovan tudi T-84-120, je bil zasnovan po letu 2000 in temelji na različici tanka T-84 oplot, ki ga je zasnoval  ukrajinski konstruktorski biro Kharkov Morozov. Tank T-84 so sicer razvili iz tanka T-80UD, ki so mu zamenjali rusko kupolo in še nekatere komponente.

T-84 yatagan so razvili, da bi Ukrajinski vojski ponudil sodobni glavni bojni tank, skladen s standardi severnoatlantskega zavezništva, ki se mu Ukrajina močno želi pridružiti.

Model T-84 yatagan se zdi zelo podoben ruskemu tanku T-80, ima tričlansko posadko, vključno z voznikom, ki sedi na sredini v sprednjem delu trupa, strelec in poveljnik pa sta v kupoli. Glavno orožje yatagana predstavlja gladkocevni top 120 mm in novi sistem za avtomatsko polnjenje, v katerem je prostora za 22 izstrelkov (skupaj jih lahko tank prevaža 40). Sekundarna oborožitev oklepnika je koaksialni mitraljez 7.62mm in protiletalski top 12.7mm. Tank T-84 yatagan poganja dizelski motor 6TD-2, ki razvije 1.200 KM, vozilo pa na cesti požene do 65 km/h, brez dodatnega polnjenja rezervoarja pa prevozi do 540 km.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube 

Povezani članki