Ukrajinski tank oplot-M na sejmu IDEAS-2016 v Pakistanu

by Urednik

UKRAJINCI RAČUNAJO NA PRODAJO TANKOV NA JUG IN VZHOD

Ukrajinsko državno podjetje UkrOboronProm (UOP) je na mednarodnem oborožitvenem sejmu in seminarju IDEAS 2016 v Pakistanu prikazalo svoj najnovejši razvojni dosežek, glavni bojni tank oplot-M.

Ukrajinski tank oplot-M je pritegnil kar precej pozornosti obiskovalcev in tujih vojaških delegacij. Seveda so Ukrajinci predstavili tank predvsem zaradi gostiteljev – Pakistancev, kajti nadejajo se, da bo prav oplot-M morda prihodnji pakistanski glavni bojni tank.

Pakistansko-ukrajinsko vojaško sodelovanje se je začelo že v devetdesetih letih, ko so Pakistanci v Ukrajini kupovali tanke T-80UD in dizelske pogonske motorje za tanke, ki so jih izdelovali v družbi HIT (Heavy Industries Texila). Poleg tega so Pakistanci v Ukrajini kupili še štiri transportna letala Il-78 midas (večnamenski transporterji – leteči tankerji), potem pa večjih poslov med državama ni bilo več.

Za ukrajinske oborožitvene proizvode se je na sejmu IDEAS (International Defence Exhibition and Seminar-2016) zanimalo še več vojaških delegacij iz bližnjevzhodnih in severnoafriških držav ter iz Azije, seveda pa v prvi vrsti za tank oplot-M.

Nova verzija glavnega bojnega tanka oplot – goseničnega oklepnika se ponaša z veliko ognjeno močjo, zanesljivo zaščito in veliko mobilnostjo. Tank je namenjen uničevanju tako kopenskih ciljev kot počasnejših ciljev v zraku, tudi v razmerah nasprotnikovega protidelovanja. Oplot-M lahko opravlja vrsto bojnih nalog v različnih vremenskih, klimatskih in terenskih razmerah. Tajko deluje v temperaturnem razponu med -40 do +55°C in pri stopnji relativne vlage do 98 %, zlahka pa je kos tudi višinam do 3000 m pri temperaturah do 25°C.

Tank oplot-M so razvili v Harkovskem strojnem konstruktorskem biroju Morozov v sodelovanju z Ukrajinsko vojsko.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube    

Povezani članki