UralVagonZavod razvija nov tank T-90M proryv-3

by Urednik

NOVA RAZLIČICA ZA POSODOBITEV RUSKIH TANKOV T-90/T-90A?

Rusko podjetje UralVagonZavod (UVZ) razvija novo posodobljeno različico glavnega bojnega tanka T-90M, ki so ga poimenovali “proryv-3”. Predstavitev novega tanka, ki naj bi bil namenjen tako za tuje trge in kot nadgradnja pa tudi za posodobitev ruskih tankov T90/T-90A, bodo predstavili še v letu 2017.

Na enem izmed ruskih spletnih blogov so objavili fotografijo tanka T-90 proryv-3 (preboj-3), ki ga razvijajo v ruskem podjetju UralVagonZavod (UVZ).  Gre za najnovejšo različico glavnega bojnega tanka T-90 in se na pogled zdi zelo podoben tanku T-90MS. Že iz fotografij pa je mogoče opaziti nekatere manjše razlike na zunanjosti tanka – predvsem v žičnati kletki, ki ščiti stik med šasijo in kupolo tanka (bila naj bi nameščena na celem obodu tanka).

Druga zanimivost, vidna iz fotografij, je tudi namestitev lesenega hloda, namenjen je reševanju iz blata, ki je pri tanku T-90M proryv-3 na desni strani in ne na zadnji strani, kot je običajno pri ruskih tankih.

Nadgrajena različica tanka naj bi sčasoma nadomestila stare tanke T-90 in T-90A, ki so še vedno v uporabi v oboroženih silah Ruske federacije, pravijo nekateri ruski vojaški analitiki. Sklicujejo se tudi na besede namestnika ruskega obrambnega ministra Jurija Borisova, ki je leta 2015 v Nižni Tagilu dejal, da ima Ruska vojska v svoji oborožitvi okoli 400 tankov, ki bi jih bilo v naslednjih letih potrebno posodobiti.

Kot vsa družina glavnih bojnih tankov T-90 ima različica M tričlansko posadko in bojno težo okoli 50 ton. Oborožen je s 125 mm gladkocevnim topom z avtomatskim sistemom polnjenja (izstreli lahko granate in vodljive rakete), na desni strani na vrhu kupole pa je nameščen še mitraljez kalibra 7.62mm. Ob tem naj bi imel tank T-90M proryv-3 tudi nov avtomatski sistem za sledenje ciljem in sistem za nadzor ognja. Tank poganja tudi močnejši motor, ki razvije 1 300 KM.

Tankovsko posadko (poveljnik, strelec in voznik) varuje sodoben in učinkovit sistem zaščite ERA (reaktivno-eksplozivni oklep) relikt (učinkovita zaščita je večja od 950/1.320 mm jekla) ter elektro-optični aktivni zaščitni sistem shtora-1.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki