Ursula von der Leyen: Z Rusijo moramo govoriti s pozicije moči

by Urednik

KAKO BODO POTEKALI POGOVORI O PRIHODNOSTI EVROPE MED NEMČIJO IN RUSIJO?

Nemška obrambna ministrica je sredi junija 2017 napovedala pogovore z Rusijo o razporeditvi (vojaške) moči v Evropi in da želijo konflikte, kot članica zveze NATO, reševati za pogajalsko mizo, poroča ruski časopis Vzgljad.

”Naše stališče je naslednje: želimo razumne odnose z Rusijo, vendar vemo, da moramo to delati s pozicije moči,” je izjavila nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen na seji odbora za zunanjo politiko in pododbora za varnost in obrambo evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Nemška ministrica je dejala, da je Rusiji treba dati jasno vedeti, da ”zveza NATO želi reševati konflikte za pogajalsko mizo in nikakor drugače”. Dodala je še, da je Nemčija v 40 letih imela koristi od zavezništva in dobro ve, kaj pomeni zaščita zgodovinskih meja. ”Menimo, da je prišel čas, da takšno zaščito zagotovimo našim vzhodnim sosedom in se jim tako oddolžimo,” je sklenila.

Na Moskovski varnostni konferenci pa je direktor Obveščevalne službe za tujino Ruske federacije Sergej Nariškin ocenil, da je dialog z Rusijo s pozicije moči obsojen na neuspeh.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Knjiga Vojaško gorništvo

Povezani članki