V Egiptu bodo ponovno sestavljali ameriške tanke M1A1 abrams

by Urednik

ZDA OBUJAJo TESNO ZAVEZNIŠTVO Z EGIPTOM?

Egipt in ZDA sta dosegla dogovor za ponovni zagon proizvodnje tankov M1A1 abrams za potrebe Egiptovske vojske, kar kaže na izboljšanje odnosov med državama, ki se je poslabšalo po vojaškem udaru v letu 2013 in odstavitvi prvega egiptovskega demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Morsija.

Dogovor o nadaljevanju skupne ameriško-egiptovske proizvodnje glavnih bojnih tankov M1A1 abrams sta dosegla egiptovski minister za vojaško proizvodnjo Mohameda Al Assar in Robert Stephen Beecroft, ameriški veleposlanik v Kairu, ki je v tem poslu zastopnik ameriškega podjetja General Dynamics.

Dobri odnosi med ZDA in Egiptom so se poslabšali v juliju 2013, ko je v Kairu predsedniški položaj prevzel Abdel Fattah el-Sisi, ki je nato poleti 2014 zmagal tudi na volitvah. Prav zaradi zamenjave na oblasti so se ameriške oblasti odločile zamrzniti vojaško pomoč Egiptovski vojski, med drugim tudi lovcev F-16 in raket Boeing harpoon.

Ob tem je prišlo tudi do zastoja v proizvodnji tankov M1A2 abrams za potrebe Egiptovske vojske. Ta ima sedaj v svoji oborožitvi že 1005 tankov tega tipa, pričakujejo pa jih še okoli 125 (po nekaterih informacijah celo 200). ZDA so nato v letu 2014 in 2015 počasi odpravljale zamrznitve pomoči Egiptu, pet kupol za tanke abrams pa so Kairu poslali konec julija 2015. Pogodba o dobavi sestavnih delov za 125 tankov M1A1 je bila podpisna v letu 2011, prve dobave pa so se začele v juliju 2013, a so se zaradi zamenjave oblasti kmalu tudi prenehale.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki