V Indiji bodo proizvajali ruske protitankovske rakete 9M113 konkurs

by Urednik

DODATNI RUSKI PROTIOKLEPNI IZSTRELKI KONKURS ZA INDIJSKO VOJSKO

Indijska državna družba Bharat Dynamics Limited (BDL) je z Indijsko vojsko podpisala pogodbo v vrednosti 110 milijonov dolarjev za proizvodnjo in dobavo protitankovskih vodljivih raketnih sistemov (ATGM) 9M113 konkurs, ki jih bodo po ruski licenci izdelali v Indiji.

Rusija in Indija sta sicer že leta 2012 podpisali 225 milijonih dolarjev vredno pogodbo o dobavi približno 10.000 protioklepnih raket konkurs za potrebe indijskih oboroženih sil, izstrelke pa so delno že sestavljali v Indiji po ruski licenci.

Indijska vojska naj bi po informacijah Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI) do konca leta 2017 že prejela približno 7.000 nadgrajenih ruskih prenosnih protitankovskih raketnih sistemov 9M113 konkurs. Vendar pa je v indijski oborožitvi v zadnjih letih nastala velika vrzel pri protioklepnih vodenih izstrelkih, po nekaterih podatkih jim jih primanjkuje vsaj 68.000, kar predstavlja približno 60% predvidenih. Vrzel bo Indijska vojska poskušala zakrpati z dodatnim naročilom ruskih prenosnih raketnih sistemov 9M113 konkurs, ki jih bodo izdelovali v Indiji. Vendar pa naj ti sistemi, gre  za drugo generacijo protioklepnih izstrelkov konkurs, ne bi imeli zmogljivosti za nočno delovanje.

Indijska vlada je prav v korist ruskim prenosnim protioklepnim raketnim sistemom 9M113 konkurs odstopila od 500 milijonov dolarjev vrednega dogovor z izraelskim obrambnim izvajalcem Rafael za njihove podobne sisteme (spike).

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia 

Povezani članki