V Nemčiji prikazali novi madžarski glavni bojni tank leopard 2A4

by Urednik

NOVI (IN RABLJENI) NEMŠKI TANKI ZA MADŽARSKO VOJSKO

Prvi nemški glavni bojni tank leopard 2A4, obnovljen in nadgrajen za Madžarsko vojsko, je KMW razstavil v Münchnu v Nemčiji, je sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo. Gre za del paketa za oborožitev in opremo, ki ga je Madžarska kupila v Nemčiji in vključuje glavne bojne tanke leopard, havbice in podporna vozila. Novi tanki leopard 2A7+ bodo dobavljeni pozneje.

Madžarska je 19. decembra 2018 v okviru procesa modernizacije oborožitve z nemškim proizvajalcem Krauss-Maffeijem Wegmannom (KMW) podpisala pogodbo o nabavi 44 novih glavnih bojnih tankov leopard 2 A7+ in 24 novih samovoznih havbic PzH 2000. Poleg tega je Madžarska kupila tudi 12 rabljenih glavnih bojnih tankov leopard 2A4 iz zalog KMW za namene usposabljanja. Projekt pomeni nadaljnji korak k večji interoperabilnosti med evropskimi oboroženimi silami.

Krauss-Maffei-Wegmann naj bi kmalu dostavil dvanajst prenovljenih in nadgrajenih Leopardov 2A4. V okviru prenove so tanke opremili tudi z novimi mitraljezi, ki nadomeščajo dobre, stare MG3. Te tanke bodo v glavnem uporabljali za usposabljanje posadk za ravnanje s 44 novejšimi leopard 2A7+, ki naj bi jih Madžarski dobavili leta 2023.

Dostava teh tankov bo Madžarski vojski omogočila generacijski skok, trenutno uporabljajo še sovjetske tanke T-72M1. Po enem od poročil nemškega ministrstva, ki je bilo objavljeno pred nekaj leti, ima posamezni leopard 2A7+ ceno 13 do 15 milijonov EUR. Paket, ki so ga kupili Madžari, vključuje opremo za tankovski bataljon in topništvo skupaj s sredstvi za podporo. Leopard 2A7+ pomeni nadaljevanje razvoja tanka leopard 2A6 in ima izboljšano zaščito ter izvidniške zmogljivosti. Tank  je bila prvič predstavljen med Eurosatorjem 2010  v Franciji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki