V Pivki dobili nov tank M3A3 stuart in univerzalno pehotno vozilo

by Urednik

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE IMA NOVO NAJSTAREJŠE OKLEPNO VOZILO NA SLOVENSKEM

V Park vojaške zgodovine v Pivki sta v ponedeljek 16. februarja 2015 prispeli dve novi starodobni oklepni vozili – kar 73 let star ameriški lahki tank M3A3 stuart in univerzalno lahko pehotno gosenično vozilo (Universal Carrier, Bren Gun Carrier, T-16). Z njima so dopolnili zbirko več kot 30-ih oklepnih vozil v vojaškem muzeju v Pivki.

Novi oklepni vozili sta izjemna pridobitev za Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer je ameriški lahki tank M3A3 stuart je prevzel vlogo najstarejšega oklepnega vozila v Sloveniji, saj so ga izdelali leta 1942. Tudi univerzalno lahko pehotno gosenično vozilo ima posebno mesto v slovenski zgodovini – partizani so namreč z njimi in tanki stuart ob koncu 2. svetovne vojne osvobajali Primorsko in Trst.

Kljub dokaj neopazni vlogi obeh oklepnikov v 2. svetovni vojni, pa sta oba tipa vozil igrala pomembno vlogo pri osvobajanju ozemlja kasnejše Jugoslavije. Uporabljali so jih namreč v Titovi partizanski vojski, kateri so zavezniki priskrbeli tanke M3A3 stuart in univerzalna pehotno gosenična vozila. Tako je 1. tankovska brigada NOVJ z njimi osvobajala ozemlja vse od Hercegovine prek Dalmacije, severnega Jadrana in slovenske Primorske do Trsta, kakor tud Koroško. Lahka oklepna vozila so pomembno pripomogla h koncu 2. svetovne vojne na naših tleh, kljub tankemu oklepu in šibkemu 37 mm topu tanka M3A3 stuart.

Lahki tank M3A3 stuart

Lahki tank M3A3 stuart so ob začetku 2. svetovne vojne razvili iz tanka M3A1, tako da je imel motor zadaj, prenos moči pa prek pogonskih zobnikov spredaj in vertikalne nosilce podpornih koles. Ameriški lahki tank M3A3 pa je že imel varjen oklep, i je bilo tako na čelu, kot pri straneh postavljen poševno, kar je izboljšalo oklepno zaščito.  S tem pa so konrtuktorji pridobili tudi nekaj več prostora v tanku – tako za štiričlansko posadko (poveljnik, namerilec-polnilec, voznik, mitraljezec), kot večje rezervoarje za gorivo in s tem znatno večji bojni radij. Na tank so vgradili novo izpopolnjeno koš kupolo s topom M6 kalibra 37 mm, mitraljezoma M1919A4 (7,62 mm), kompletom granat 37 mm in protiletalskim mitraljezom M1919A4 7,62 mm.

V ZDA so v letih 1942-1943 izdelali skoraj 3.500 lahkih tankov M3A3 stuart. Uporabljali so jih predvsem za šolanje posadk, dodelili so jim izvidniške naloge in le redko na pomembnejših bojiščih. Pomembnejšo vlogo so stuarti imeli tam, kjer je bila uporaba težjih tankov nemogoča (Pacifik).  Ob koncu 2. svetovne vojne jih je 1. tankovska brigada NOVJ uporabljala okoli 70. Na območju Jugoslavije se je v  oborožitvi JLA vse do leta 1960 obdržalo okoli 35 tankov stuart.

Univerzalna lahko pehotno gosenično vozilo

Prva univerzalna lahka pehotna gosenična vozila (Universal Carrier, Bren Gun Carrier, T-16) so razvili v Veliki Britaniji, nato pa so jih začeli posnemati še v Kanadi, Avstraliji in ZDA. Za prevoz vojakov in opreme, orožja ali kot platformo za mitraljez so jih začeli uporabljati v letu 1940. Vse do leta 1960 so v Veliki Britaniji in izdelali več kot 113.000 tovrstnih oklepnih vozil.

Pripravil: A. Knific, vir: Park vojaške zgodovine Pivka, foto: Military Photos, RTVSLO

oklep-na-slovenskem

Povezani članki