V Romuniji so opazili novo (”skrivnostno”) različico tanka Abrams?

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA NA VAJI V ROMUNIJI Z NAPREDNO RAZLIČICO TANKA ABRAMS

Skrivnostna različica glavnega bojnega tanka M1A2 SEPv3 abrams je bila pred dnevi (29.5.2019) opažena na slovesnosti ob otvoritvi ameriško-romunske vojaške  vaje Justice Eagle 19 na vadbišču Smardan v Romuniji.

Justice Eagle je dvostranska vojaška vaja, v kateri so sodelujoče vojske posvetile največ pozornosti prikazu in izgrajevanju pripravljenost, povečanju povezljivosti in krepitvi vezi med zaveznicama in partnerskima državama.

Med to vajo je ameriška vojska predstavila napredno verzijo tanka M1A2 abrams, opazili so namreč novo oklepno zaščito na kupoli abramsa. Po mnenju vojaških strokovnjakov, to so moduli aktivnega sistema zaščite trophy (izraelskega izvora in izdelave), ki zaščiti oklepnika pred protitankovskimi vodenimi izstrelki in drugemu pehotnemu protioklepnemu orožju.  protitankovske rakete. Po mnenju opazovalcev naj bi bila ”skrivnostna” različica tanka  M1 abrams izboljšani tank M1A2 različice 3 ali M1A2 SEPv3.

Najnovejša različica tanka  M1 abrams velja po mnenju predstavnika Kopenske vojske ZDA (US Army) za tehnološko najbolj napreden ”digitaliziran” tank na svetu z vrhunskimi zmogljivostmi (močjo motorja), zaščito in mobilnostjo.

Izboljšave zajemajo povečano moč motorja, izboljšanje upravljivosti, sisteme protiminske in proti- IED zaščite in računalniški sistem s povezavo podatkov o strelivu in potreben vzdrževanju tanka. To je po mnenju Američanov doslej najbolj zanesljiv abrams,  bo v precejšnji mer zmanjšal logistično obremenitev glede vzdrževanja in oskrbe.

Abrams SEPv3 meri 9,7 m v dolžino , širok je 3,7 m in 2,4 m visok, obvladuje pa ga štiričlanska posadka, vključno z voznikom, poveljnikom, polnilcem in strelcem.

Po trenutnih informacijah namerava ameriška vojska opremiti veliko serijo M1A2 SEPv3 s sistemom aktivne zaščite trophy, ki nevtralizira najnevarnejše sovražnikove grožnje, kot so raketne granate in protitankovske vodene rakete.

Podrobneje o tanku M1A2 SEPv3 abrams  smo pisali že v Reviji OBRAMBA julij 2017 v članku Novi ameriški tank.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki