V Rusiji ustanovili vojaške sile za informacijsko vojskovanje

by Urednik

VSE VEČJI POMEN IN UČINKOVITOST INFORMACIJSKEGA BOJA

V Rusiji so ustanovili vojaške sile za informacijske operacije, je izjavil obrambni minister Rusije Sergej Šojgu na zasedanju državne Dume. Strokovnjaki ob tem poudarjajo pomen informacijskega boja, ki v sodobnem svetu prihaja v ospredje in je lahko zelo učinkovit.

Poudaril je, da so te sile “izjemno učinkovite in močnejše … od uprave, ki so jo nekdaj imenovali protipropaganda”. Minister je še dodal, da “mora biti propaganda pametna, pismena in učinkovita.”

V “informacijskem spopadu” z namišljenim nasprotnikom so se ruski vojaki prvič urili na manevrih “Kavkaz 2016”. V njem so med drugim sodelovali glavna operativna uprava Generalštaba ruskih oboroženih sil, sile za informacijske operacije in elektronsko vojskovaje, centri za informacijski boj v vojaških okrožjih in specialne službe za zaščito državnih skrivnosti.

Po mnenju bivšega načelnika Generalštaba, generala Jurija Bulajevskega, prihaja v sedanjih pogojih informacijski boj v ospredje.

“Zmaga nad nasprotnikom vtem boju je lahko precej pomembnejša od zmage v klasičnem vojaškem spopadu, saj poteka brez prelivanja krvi, ima pa izjemen učinek, ki ’zadene in paralizira’ vse oblastne organe nasprotnikove države,” je izjavil v kratkem pogovoru za RIA Novosti.

Rusija potrebuje močne informacijske sile, da bi lahko uresničevala svojio mirovno politiko, meni predsednik Akademije za geopolitične probleme, generalpolkovnik Leonid Ivašov.

“Prenehati moramo z opravičevanjem in prisiliti zahod, da preide v obrambo, moramo izvajati operacijo proti njegovim lažem. Preiti moramo v ofenzivo,” je še poudaril.

Po mnenju izvedencev bi bilo potrebno osnovati “svojevrsten državni štab”, ki bi se ne ukvarjal zgolj s protipropagando, temveč tudi z načrtovanjem ofenzivnih informacijsko-psiholoških operacij.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH

Povezani članki