V Srbiji kmalu ponovno obvezno služenje vojaškega roka?

by Urednik

ODLOČITEV O UVEDBI OBVEZNEGA SLUŽENJA VOJAŠKEGA ROKA JE LAHKO SPREJETA ŽE DO KONCA LETA

Minister za obrambo Srbije Nebojša Stefanović je izjavil, da je odločitev o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka mogoče sprejeti do konca tega leta: »Zavzemam se za odmrznitev rednega služenja vojaškega roka,« je dejal Stefanović in dodal, da gre za zapleteno vprašanje, obstaja pa tudi finančni vidik, saj bo brez močnega gospodarstva težko izvedljivo.

V pogovoru z novinarji v dvorani Kombank med predstavitvijo rezultatov dela vlade v prvih 100 dneh mandata je izjavil, da bi letni stroški države za organizacijo obveznega služenja vojaškega roka znašali osem milijard dinarjev in bi bili še višji, če bi za te vojake uvedli plače,  ki bi bile “večje od simboličnih”. Stefanović je še dejal, da obravnavani model vrnitve na obvezno služenje vojaškega roka ne vključuje žensk, je pa dodal, da bi se lahko tudi one prijavile.

Vojaški rok je spet pomembna tema – populizem ali potreba

Po sestanku  vojaškega vrha sta predsednik Srbije Vučić  in obrambni minister Stefanović ponovno sprožila vprašanje služenja obveznega služenja vojaškega roka, vendar brez dokončne odločitve. Nebojša Stefanović, kot pravi, je za in to argumentira s krepitvijo moči vojske, domoljubnega duha in vzgoje mladih. Nekdanji obrambni minister Boris Tadić pa odgovarja, češ da gre za čisti populizem, edina prava vojska pa da je profesionalna vojska.

Obveznost služenja vojaškega roka  je bila v Srbiji zamrznjena leta 2011, res pa jo vsakih nekaj časa –  kdo ve, kolikokrat že –  kdo kar tako vzame iz hladilnika. »No, o tem se bomo pogovarjali, v prihodnjih letih ali mesecih bomo, kot želite, v javnosti odprli široko razpravo o tem,« razprave komentira predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbski minister za  obrambo ne potrebuje mesecev ali let in pojasnjuje: » Kot prvo: vrnitev obveznega služenja vojaškega roka ne pomeni umika strokovnjakov; pod drugo: ugovor vesti je odločitev manjšine in pod tretje: za državo je pomembno, da okrepi domoljubni duh. Naše mlade želimo naučiti, kako izgleda ponos in ponos naše države, kakšna je naša vojska, da se naučijo nekaj o zgodovini naše vojske, o naši domoljubni tradiciji, da vsak dan poslušajo himno svoje države, da vrnemo disciplino, hkrati pa se bodo naučili nekaj, kar je zelo pomembno za prihodnost – kako uporabljati orožje,« je dejal obrambni minister Nebojša Stefanović.

»To, kar govori sedanji obrambni minister, je čisti populizem in popolna neumnost, vendar ni prvič, da oblasti v Srbiji negujejo tisto, kar bi v tistem trenutku lahko pričakovala večina,« mu odvrača nekdanji obrambni minister in vodja SDS Boris Tadić. Nekdanji obrambni minister pojasnjuje, da vojske, v kateri državljani služijo svoj mandat, skoraj ni več nikjer po svetu. »Večina držav se je odločila za profesionalizacijo vojske, ker so takšne vojske cenejše, zato moramo poskrbeti za proračun in biti bolj učinkoviti, saj imajo višjo stopnjo koristnega učinka,« je dejal Tadić.

Pripravil: B. Knific, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki