V Teksasu bodo na mejo z Mehiko poslali dodatnih 1000 vojakov

by Urednik

AMERIŠKA ZVEZNA DRŽAVA TEKSAS SKUŠA ZAJEZITI PRITOK PRISELJENCEV

Ameriška zvezna država Teksas načrtuje, da pošlje 1000 vojakov iz Nacionalne garde na mejo z Mehiko, da bi zajezili pritok nezakonitih priseljencev in okrepili varnost na meji, je napovedal guverner Teksasa Rick Perry.

V zadnjih mesecih se ves zahodni svet sooča s prihodi novih in novih migrantov, kar še posebej velja za obmejne države, kot so npr. Italija (iz Afrike), Turčija (iz bližnjega vzhoda), ZDA (iz Mehike). Nekatere jugovzhodne evropske države skušajo pritok nezakonitih migrantov zajeziti s postavitvijo več kilometrov žičnatih ograj, vodstvo ameriške zvezna država Teksas pa rešitev vidi v okrepitvi obmejne straže.

Teksačani bodo tako v dolino Rio Grande poslali v roku enega meseca dodatnih 1000 vojakov Nacionalne garde, ki bodo pomagali obmejnim policistom in vojakom pri varovanju meje pred ilegalnimi priseljenci, ki so velikokrat povezani prav s karteli, ki se ukvarjajo z drogami, tihotapljenjem in drugimi kriminalnimi elementi.

Kriminalci naj bi namreč izkoriščali pritok nezakonitih priseljencev za prometa s prepovedanimi drogami in ljudmi, “cena neukrepanja pa je previsoka za Texas” je dejal Perry.

Namestitev dodatnih 1000 vojakov ob meji z Mehiko naj bi državo Teksas stalo približno 12 milijonov USD na mesec. VZDA namreč zakon veleva, da tako guverner zvezne države kot predsednik ZDA lahko napotita oz. premestita pripadnike Nacionalne garde, vendar stroške tega krije tisti, ki je sprejel takšno odločitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Kera News

Povezani članki