V Ukrajini ni možnosti za proizvodnjo izstrelkov za raketomete BM-30 ”smerč”

by Urednik

UKRAJINCI OZNANILI PROIZVODNJO IZSTRELKOV ZA SMERČ, RUSI TEMU NE VERJAMEJO

Pred tedni so Ukrajinci oznanili, da so razvili izstrelke za večcevni raketometni sistem (MLRS) BM-30 smerč (vihar), ki izvira še iz časov Sovjetske zveze. Ruski strokovnjaki na drugi strani ukrajinskim trditvam ne verjamejo, saj dvomijo, da bi ukrajinska obrambna industrija lahko imela zmogljivosti za proizvodnjo izstrelkov za smerče.

Proizvodnjo v Ukrajini razvitega novega izstrelka, poimenovanega “olha”, je v začetku februarja 2017 sicer napovedal sam predsednik Petro Porošenko. Ob tem je dejal, da so postavili zmogljivosti, ki bodo omogočale uporabo smerčov še za vrsto let.

Na ukrajinsko novico se je pred dnevi že odzval Nikolai Makarovec, direktor ruskega podjetja JSC NPO Splav, ki je razvilo in izdelovalo večcevne raketomete BM-30 ”smerč” ter izstrelke zanje. Makarovec trdi, da ukrajinski obrambna industrija preprosto nima proizvodnih zmogljivosti za proizvodnjo izstrelkov za raketomete ”smerč”.

Nikolaj Makarovec, ki je bil eden od glavnih oblikovalcev/snovalcev raketnega sistema ”smerč”, razlaga, da je ukrajinsko podjetje Južnoje, v katerem je delal vse do razpada Sovjetske zveze, trenutno edini ukrajinski oblikovalski biro, ki je sposoben razviti rakete. Vendar ob tem dodaja, da v tem trenutku podjetje nima potrebne opreme za izdelavo samega ogrodja rakete takega kalibra (300 mm) ali pa na primer   bloka izpušne šobe rakete ustreznega premera.

Makarovec poudarja tudi, da je edini ukrajinski proizvajalec, ki bi lahko bil sposoben proizvajati raketno gorivo za te izstrelke, Kemična tovarna Pavlograd, ki pa trenutno ne obratuje.

Razvoj raketometnega sistema BM-30 ”smerč” se je začel v sredini 80-ih let, v Sovjetski vojski pa so ga začeli uporabljati leta 1989. Gre za izredno ubojen sistem z 12 cevmi za izstreljevanje raket kalibra 300 mm in dosegom med 70 in 90 km, največji dokumentiran doseg pa je bil kar 120 km. Mobilni večcevni raketometni sistem BM-30 je lahko pripravljen na izstrelitev v manj kot petih minutah.

Poleg Rusije in Ukrajine se BM-30 smerč uporablja še v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Latinski Ameriki. Ukrajinska vojska je imela ob začetku ukrajinske krize v svoji oborožitvi okoli 80 mobilnih večcevnih raketometnih sistemov BM-30.

Na vrhuncu državljanske vojne v Ukrajini leta 2014 in v začetku leta 2015 so ukrajinske sile smerče uporabljale za obstreljevanje položaje proruskih upornikov,  tudi v Donetsku in Lugansku. O tem naj bi pričal tudi spodnji videoposnetek.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Uporaba večcevnih raketometov med vojno v Ukrajini (2014-2015)

Povezani članki