Velika Britanija bo kupila 800 pehotnih oklepnih vozil boxer 8×8

by Urednik

BRITANCI ZARADI BREXITA IN PADCA FUNTA POSPEŠILI NAKUP NOVIH OSEMKOLESNIKOV?!

Velika Britanija se je odločila za nakup 800 kolesih oklepnih pehotnih vozil boxer 8×8 nemškega proizvajalca Artec GmbH (Rheinmetall / Krauss-Maffei Wegmann), ki je na razpisu premagalo francosko družbo Nexter z oklepnikom VBCI, ameriško podjetje General Dynamics z strykerjem, finsko Patrio z AMV 8×8.

K hitri odločitvi za novo kolesno oklepno vozilo Britanske vojske, za modernizacijo mehaniziranih pehotnih enot so se odločili v letu 2015, naj bi največ prispevale napovedi finančnih analitikov, ki menijo, da bo izstop Velike Britanije (oz. Anglije) iz Evropske unije (brexit) privedel do padca vrednosti funta. Posledica tega bodo veliko dražji nakupi za Britance, kar naj bi privedlo do odložitve oz. preklica nekaterih vojaških nakupov (po brexitu). Zato naj bi britansko obrambno ministrstvo želelo hiteti z nakupom 800 osemkolesih pehotnih vozil boxer iz Nemčije, so za britanski Times dejali viri iz obrambne industrije.

Na prejšnjem razpisu Britanske vojske za kolesno oklepno vozilo (projekt Future Rapid Effects System) v letu 2008 je sicer zmagal General Dynamics z oklepnikom piranha 5, vendar z britanskim obrambnim ministrstvom niso uspeli doseči dogovora o pogodbi.

Britanska vojska v svoji oborožitvi nima osemkolesnih oklepnih bojnih vozil, naročili pa so že 100 bojnih oklepnih vozil naslednje generacije ajax (scout SV). Prve goseničarje ajax bodo sicer izdelali v Španiji, proizvodnja preostalih (okoli 500) pa naj bi v letu 2018 nadaljevali v Merthyr Tydfilu v Welsu. Celoten program so ovrednotili na 4,5 milijarde funtov (6,5 milijarde USD), z oklepniki ajax (razvojni program so imenovali scout SV) bodo okrepili nove britanske udarne brigade sil za hitro odzivanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Artec

Povezani članki