VIDEO: Kitajski Norinco razvija novo pehotno oklepno vozilo VP10 8×8

by Urednik

KITAJSKO POSNEMANJE USPEŠNIH EVROPSKIH PEHOTNIH OKLEPNIKOV (PATRIA AMV)?

Kitajsko obrambno podjetje Norinco (China North Industries Corporation) razvija novo osemolesno oklepno pehotno vozilo VP10 za potrebe Kitajske vojske, kot tudi za izvoz. O novem kitajskem oklepniku je zaenkrat zelo malo znanega, gre pa za naslednika amfibijskih oklepnih vozil Norinco VN1 8×8 (izvozna različica kitajskega modela ZBL09). Vendar pa sta vozili že na prvi pogled precej različni.

Tudi novo kolesno oklepno transportno vozilo VN10 8×8 bo amfibijsko, kar je razvidno že iz videoposnetka. Novi oklepnik pa bo mogoče transportirati tudi z vojaškima transportnima letaloma Il-76 ali Y-20.

Na videoposnetku je VP10 8×8 oborožen z mitraljezom 12,7 mm, v notranjosti vozila je prostora za vsaj 10 vojakov, ki jim zadnja vstopno-izstopna rampa omogoča hiter prehod iz oz. v oklepnik.

Pričakuje se, da bo kitajski Norinco oklepnik VP10 (tako kot sedaj VN-1 oz. ZBL09) ponudil v številnih različicah, vse od poveljniškega vozila, bojnega vozila, samovozne havbice, inženirskega vozila, transportnega vozila,…

Pripravil: A. Knific

VIDEO: Kitajsko pehotno oklepno vozilo VP10 8×8

Povezani članki