VIDEO: Najboljši utrinki iz Parada zmage 2017

by Urednik

NA RDEČEM TRGU PRVIČ TUDI ARKTIČNI OBOROŽITVENI SISTEMI

Vojaška parada ob Dnevu zmage v Moskvi je bila kljub hladnemu vremenu praznična. Na Rdečem trgu je korakalo nad 10.000 vojakov in častnikov, predstavila se je kopenska tehnika, letalske komponente pa zaradi slabega vremena ni bilo. Začela se je – seveda – z govorom predsednika Vladimirja Putina.

Kot je povedal Putin, druge svetovne vojne ni bilo moč preprečiti, saj so bili narodi preveč razdeljeni, zmaga nad “strahotno totalitarno silo pa bo za vedno ostala v zgodovinskem spominu človeštva kot vrhunec zmage življenja in razuma nad smrtjo in barbarstvom.”

Na letošnji paradi je Ruska vojska prvič prikazala tudi arktično tehniko: sisteme zračne obrambe pancir-SA in protiletalske raketne sisteme tor-2M2DT ter logistična vozila za težke klimatske pogoje skrajnega severa. Poleg teh so imela glavno vlogo oklepna vozila tiger in tajfun v različnih izvedenkah, pa tudi tehnika na osnovi platforme armata – samovozne havbice in artilerijska orožja. Med slednjimi tudi strateški sistemi z medcelinskimi balističnimi raketami jars in topolj-M, prav tako pa tudi operativno-taktični sistem iskander.

Letos so parade ob Dnevu zmage pripravili v 28 ruskih mestih, v njih pa je sodelovalo nad 140.000 vojakov in častnikov ter nad 2000 primerkov tehnike in oborožitve.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki