VIDEO: Pripadniki Slovenske vojske v akciji

by Urednik

SLOVENSKI VOJAKI OB UJMAH PRISKOČIJO NA POMOČ

Videoposnetek prikazuje urjenje in delovanje pripadnikov Slovenske vojske, ki se je s pomočjo na ogroženih območjih izkazala tudi ob tokratnih ujmah, ko so ljudje ostali brez elektrike, pitne vode, hrane, odprtih prevoznih poti in celo strehe nad glavo. Slovenska vojska skupaj s Civilno zaščito, ki je del Ministrstva za obrambo RS, in gasilci pomaga državljanom odpravljati posledice žledoloma, snegoloma in poplav.

Slovenska vojska predstavlja obrambne sile Republike Slovenije, ki zagotavlja vojaško obrambo države sama, kot tudi v sklopu zveze NATO.

Poslanstvo Slovenske vojske je, da izvaja vojaško obrambo Republike Slovenije, odvrne vojaško agresijo na Republiko Slovenijo, vzpostavi suverenost na celotnem ozemlju Republike Slovenije in prispeva k mednarodnemu miru in stabilnosti.

Njene bistvene naloge so vzdrževanje pripravljenosti za delovanje, aktiviranje in mobiliziranje sil, defenzivne in ofenzivne naloge na območju Slovenije. V zadnjih letih pa je vse pomembnejši prispevek Slovenske vojske tudi pri zagotavljanju miru, varnosti in stabilnosti na mednarodnem področju, kakor tudi podpora pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov Slovenije. K temu vsekakor spada tudi pomoč državljanom ob naravnih nesrečah, kot so poplave, požari, vetrolomi, snegolomi, zagotavljanje pitne vode in hrane, družbeno koristne dejavnosti,…

V Slovenski vojski je zaposlenih približno 7.340 pripadnikov (84,2%), ob tem pa je v rezervi še približno 1375 državljanov.

Ob tem naj še zapišemo, da se jim v imenu vseh državljanov najlepše zahvaljujemo za požrtvovalnost in dobrosrčno pomoč. Hvala fantje in dekleta!

Pripravil: A. Knific, vir: Slovenska vojska, foto: Daniel Cek

VIDEO: Pripadniki Slovenske vojske med urjenjem in izvajanjem nalog

Povezani članki