VIDEO: Prvi dve samovozni havbici PzH 2000 že na Hrvaškem

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA Z NOVIMI SAMOHODNIMI HAVBICAMI PZH 2000

V Remontnem zavodu Oboroženih sil Hrvaške v Zagrebu so konec julija 2015 predstavili novo samovozno havbico PzH 2000 (Panrezahabitze 2000), kajti dva oborožitvena sistema so iz Nemčije že dostavili na Hrvaško, poroča hrvaški spletni portal Orbis. Novi havbici PzH 200 so predstavili verjetno predvsem zaradi dejstva, da ju bodo pokazali na svečanem vojaškem mimohodu ob 20-letnici operacije »Oluja«, ki bo potekala v torek 4. avgusta 2015.

Po prebarvanju v hrvaške maskirne barve ju bodo premestili v vojašnivo Croatia, kjer bosta pričakali preizkus mimohoda. Ni pa še jasno, kako bosta vozili po Vukovarski ulici, kjer bo svečani mimohod: ali na priklici ali z lastnim pogonom – PzH 2000 namreč tehta kar 49 ton.  Sredi avgusta bodo potem havbici začasno vrnili v Nemčijo, kjer ju bodo priredili za uporabo v Hrvaški vojski.

Samovozni havbici, ki sta trenutno v Zagrebu, sta le del od skupaj 12 artilerijskih sistemov, ki jih je Hrvaška naročila v letu 2015 v Nemčiji (iz presežnih zalog), pogodba o nakupu pa je bila sklenjena po začetnih težavicah. Hrvaška vojska bo prvih šest nemških samovoznih havbic PZH-2000 (Panzerhaubitze 2000) prejela v letu 2015, preostale pa do leta 2017. Cena 12 havbic naj bi znašala okoli 54 milijonov dolarjev (40 milijonov evrov) oz. le približno tretjino cene novih havbic.

Hrvaške havbice so stare 10 let, Nemška vojska pa jih je uporabljala tudi v operaciji ISAF v Afganistanu. Top na havbici ima kaliber 155 mm in cev dolgo 52 kalibrov, havbica ima lahko balistično zaščito, Hrvaška pa je lupila še dodatno balistično zaščito, zato je sistem še 3 t težji. Prazna havbica tehta 49 t, popolnoma opremljena z bojnim kompletom, dodatno zaščito in petčlansko posadko pa tehta 55 t.

Tudi zaradi nabave teh havbic bi Hrvaška želela ameriške izvidniške helikopterje OH-58 kiowa (ki jih uporabljajo tudi za usmerjanje artilerijskega ognja) ter druge senzorje, da bi tako dobili celovit sistem upravljanja artilerijskega ognja. Ob tem se na spletni strani OBRIS sprašujejo, kje bo Hrvaška vojska izvajala streljanje s tem oborožitvenim sistemom, kajti obstoječi vojaški poligon na Slunju omogoča izvajanje streljanja na razdalje do 20 km. Pogodba o nakupu havbic PzH 2000 vključuje tudi usposabljanje posadk in vzdrževalnega osebja, v prvi polovici letošnjega leta ga je v Bundeswehrovem šolskem centru v Aachnu opravilo 20 pripadnikov Hrvaške vojske, ki bodo svoje znanje prenašali na ostale pripadnike Hrvaških oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Predstavitev nove hrvaške havbice PzH 2000

Povezani članki