VIDEO: Rusi pokazali novi večcevni raketomet uragan-1M

by Urednik

RUSKA VOJSKA PRVIČ POKAZALA NOVI RAKETOMET URAGAN-1M

Ruska televizija Zvezda TV je pred dnevi objavila prispevek o novem večcevnem raketnem sistemu uragan-1M, ki so ga posneli na vadbišču vojaške akademije v Leningrajski regiji. Ruska vojska najnovejše večcevne raketomete sicer uporabljala že od septembra 2016.

Novi ruski večcevni raketni sistem uragan-1M, ki so ga razvijali med letoma 2012 in 2015 pri podjetju JSC NPO Splav, se popolnoma razlikuje od prejšnje različice raketnega sistema BM-27 uragan, ki je bil zasnovan v začetku 1970-ih in v uporabi od leta 1975.

Novi uragan-1M je zasnovan na šasiji vojaškega tovornjaka MZKT-7930 8×8, ki so ga razvili v Belorusiji v 1990-ih. Nanj so namestili dva lanserja s po šestimi cevmi (skupaj 12), ki lahko izstreljujejo rakete kalibra 220 mm. Obstaja pa tudi možnost, da so izstreljuje rakete kalibra 300 mm (ob namestitvi drugačnih cevi), ki so sicer zasnovane za večcevni raketomet BM-30 smerč.

Namerjanje in streljanje z večcevnim raketomet uragan-1M je v celoti avtomatizirano in poteka iz kabine. Po izstrelitvah se cevi enostavno zamenja z novimi.

Novi ruski večcevni raketni sistem uragan-1M je zasnovan za uničevanje pehote, oklepnikov, topništva, sistemov zračne obrambe, letalnikov na tleh, utrjenih vojaških poslopij in druge infrastrukture.

Pripravil: A.Knific, foto: YouTube

VIDEO: Rusi pokazali novi večcevni raketomet uragan-1M (od 1:30 dalje)

Povezani članki