VIDEO: Ruska vojska prvič uporabila raketni sistem iskander-M v tujini

by Urednik

RUSKA TAKTIČNA BALISTIČNA RAKETA ISKANDER USPEŠNO UNIČILA TARČO

Rusi so sporočili, da je njihova vojska pred dnevi na vojaških vajah Dushanbe-Anti-Terror-2017  v Tadžikistanu prvič uporabila taktični balistični raketni sistem iskander-M zunaj ruskih meja.

Polkovnik Yaroslav Roshchupkin, svetovalec iz poveljstva centralnega vojaškega okrožja Ruske vojske, je dejal, da so 1. junija med manevri izstrelili balistična raketa iskander in z njo zadeli simulirano teroristično taborišče, ki se nahaja 15 kilometrov od meje med  Tadžikistanom in Afganistanom.

Na vojaških vajah v Tadžikistanu je sodelovalo okoli 4.500 pripadnikov Tadžikistanske in Ruske vojske. Rusija je na manevre poslala 2.000 vojakov, oklepna vozila, raketne sisteme, 30 letal in helikopterjev. Ruska vojska sicer ima v svojih treh vojaških bazah v Tadžikistanu nastanjenih približno 7000 vojakov.

Mobilni raketni sistem iskander – M (NATO: SS-26 stone) je opremljen z enostopenjskim vodenim izstrelkom 9M723K1 na trdno gorivo. Za sistem je značilna visoka mobilnost in okretnost, saj traja le 20 minut da se sistem pripravi v operativno stanje. Balistični raketni sistem 9K720 iskander kratkega dosega so začeli razvijati v letu 2006, namenjen pa je uničevanju širokega spektra ciljev – vse od sovražnikovih vojaških enot do podzemnih poveljniških centrov. Z dometom 500 kilometrov pa raketni sistem iskander-M ne spada v kategorijo jedrskih raket srednjega dosega, ki jih prepoveduje pogodba med Rusijo in ZDA (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty 1987).

Raketni sistem iskander-E je izvozna različica, posebej izdelana za izpolnjevanje omejitev MTCR (Missile Technology Control Regime) in ima zato doseg le 280 km.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Izstrelitev rakete iskander-M v Tadžikistanu

Povezani članki