VIDEO: Ruske samovozni minometi 2S4 tyulpan na strelišču

by Urednik

2S4 – MINOMET Z NAJVEČJIM KALIBROM (ŠE OPERATIVNA)

Pred dnevi je ruskih bataljonov oboroženih s samovoznimi minometi 2S4 tyulpan izvedel (nenajavljeno) simulacijo odgovora na napad sovražnih sil, vajo pa so zabeležili tudi na videu.

Ruski bataljon je bil opozorjen na “vdor sovražnika” in takoj premestil samovozne minomete 2S4 tyulpan na območje (vadišče). Posadke so se v vaji urile v simuliranem obstreljevanju sovražnika na različnih razdaljah, spreminjanju položajev in izogibanju ogenja.

Samovozni minomet 2S4 tyulpan (tulipan, oznaka NATO: M-1975) kalibra 240 mm so razvili v Sovjetski zvezi konec šestdesetih let. Rdeča armada jih je začela uporabljati leta 1971, Ruska vojska pa jih ducat uporablja še danes. Minomet 2S4 lahko uporablja tudi lasersko vodene izstrelke, nekateri viri pa trdijo, da tudi izstrelke z jedrsko bojno glavo. Samovozne minomete 2S4 tyulpan je Rdeča armada oziroma Ruska vojska uporabljala v spopadih v Afganistanu in Čečeniji, menda pa tudi v Ukrajini.

Prikaz uporabe minometa 2S4 tyulpan je še toliko bolj zanimiv, ker je njihova uporaba v zadnjih letih velika redkost, pa čeprav gre za minomet z največjim kalibrom, ki je trenutno (še) v uporabi na svetu. Od skupaj okoli 450 izdelanih jih je operativnih le še ducat v Ruski vojski (v rezervi več kot 400) in (do) 24 v oborožitvi Sirske vojske, Češkoslovaška pa je svoje 4 minomete S24 upokojila ob razpadu države (1991).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 VIDEO: Ruske samovozni minometi 2S4 tyulpan na strelišču

Povezani članki