VIDEO: Ruski specialci polagajo izpit za “rdečo baretko”

by Urednik

RUSKE RDEČE BARETKE

V mestecu Balašihi v Moskovskem okrožju se zberejo pripadniki enot za specialne namene iz vseh predelov Rusije, ki polagajo izpit, da bi tako pridobili pravico nositi “rdečo baretko”. Da bi zaslužili to prestižno odličje pa morajo dejansko preliti kar precej znova in tudi krvi. Kandidati se preizkusijo v vsiljenem maršu, z ovirami na poligonu, v boju prsi ob prsi… Do finalnih preizkušenj pridejo le najvztrajnejši. Več o tem v zapisu “Povratek specialnih sil (Oborožene sile Ruske federacije)” v reviji Obramba julij 2013.

PEKLENSKI IZPIT ZA RUSKO RDEČO BARETKO

Ruski specialci morajo premagati enega najtežjih in najbolj krutih preizkusov na svetu, da bi si pridobili pravico do rdeče baretke, ki jo nosijo kot dokaz njihove vrhunske usposobljenosti. Rdeča (ali kakšne druge barve) baretka kot del vojaške uniforme je priljubljena v številnih vojskah v svetu, večinoma predstavlja simbol specialnih enot. V Rusiji so bile »rdeče baretke« rojene, ko so leta 1978 (med pripravami na moskovsko olimpijado leta 1980) ustanovili šolsko četo za specialne namene v okviru divizije »Feliks Džerdžinski«. Četa je bila osnova za nastanek zatem znamenite specialne enote »Vitez«.

Na zamisel o posebnem sprejemnem izpitu, ki bi za pripadnike pomenil pravico nošnje rdeče baretke, je prišel bivši poveljnik »Vitezov«, heroj Rusije Sergej Lisjuk.

»Vse se je začelo potem, ko sem prebral knjigo ”Alfa Team” Miklosa Szaba, veterana, pripadnika specialnih enot ZDA. Tam so nosili zeleno baretko in to je bilo potrebno zaslužiti. Zaslužili so jo z dolgotrajnim in temeljitim drilom, »s krvjo in znojem«. Knjiga je naredila name velik vtis in porodila se mi je zamisel, da v svoji enoti uvedem izpit za pravico nošenja rdeče baretke. Ki ne bo več običajna kapa, pač pa znak vrhunske usposobljenosti in izurjenosti specialca.«

Specialec se mora plaziti ali preteči brisani prostor pod pravim ognjem. Poleg tega mora na celotni razdalji naj delovati posebna skupina za ”psihološki pritisk«, ki spremlja vojaka na celotni razdalji, kriči nanj, ga poliva z blatom in vodo, mu meče petarde pod noge.

Sergej Lisjuk in njegov vojaški »kamerad« Viktor Putilov sta si zamislila pogoje za sprejemni izpit pripadnikov specialnih sil iz telesne in taktične pripravljenosti. Ta izpit že od 31. maja 1993 pa vse do današnjih dni poteka v vseh specialnih enotah »notranje vojske« (Vojaških formacijah Ministrstva za notranje zadeve). Ruski izpit za rdečo baretko običajno sestavljajo tri etape. Prva je preračunana na prikaz telesne pripravljenosti: 8 km teka čez drn in strm s štirimi zaporednimi sprinti po 100 m za zaključek. Velik del razdalje je ali premagovanje vodnih ovir, pri čemer mora vojak gaziti močvirje do prsi ali pa broditi vodo, ali pa premagovati kontaminirano območje z zaščitno masko na obrazu. Tek čez drn in strm je poln najrazličnejših ovir: minskih polj, dimnih zaves, požarov… . Specialec mora nekajkrat preplaziti ali preteči brisani prostor, izpostavljen gostemu ognju krogel. Posebna skupina za ”psihološki pritisk” teče vzporedno s kandidati za rdečo baretko in jih poliva z blatom in vodo, kriči nanje, jim meče petarde pod noge… . Takoj, ko je zaključen ta del, je potrebno štirikrat preteči sprintersko razdaljo štirikrat po 100 m skoraj brez prekinitve za oddih. Sledijo sklece in druge vaje.

ruske-rdece-baretke-2 Ruske rdeče baretke -  sprejemni izpit

Druga etapa takoj sledi prvi: vsak pripadnik mora pokazati odlično izurjenost v streljanju s protioklepnim metalcem RPG-7, avtomatskim metalcem AGS-17, mitraljezom PK ali PKT, avtomatsko puško AKM74M, s pištolo makarov ali stečkin in z ostrostrelno puško SVD.

Tretja etapa traja vsega 12 minut, vendar jo specialci pogosto imenujejo »dvanajst minut pekla«. Teh 12 minut je razdeljenih v štiri obdobja po 3 minute, vsako obdobje pomeni rundo do boja prsi v prsi z novim nasprotnikom, ki je že davno pred tem postal rdeča baretka. Tisti, ki vse to premagajo, dobijo rdečo baretko. Svet rdečih baretk, ki obstajajo v vsaki večji specialni enoti, lahko zaradi določenih kršitev vojaku vzame pravico nošenja baretke. Ta tradicija polaganja izpita za nošenje rdeče baretke ni razširjena le v enotah notranje vojske za specialne namene, izpiti so se udomačili tudi v drugih elitnih enotah Ministrstva za notranje zadeve. Izpit za rdeče baretke pa polagajo tudi v kijevskem (Ukrajina) odredu milice za specialne namene »Berkut«, pa tudi v specialnih enotah Belorusije.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Reč, revija Obramba, foto: Military Photos

VIDEO: Ruski specialci polagajo izpit za “rdečo baretko”

Povezani članki