VIDEO: Sirski helikopter Mi-8 uniči protitankovska vodena raketa kornet

by Urednik

VIDEO: Sirski helikopter Mi-8 uniči protitankovska vodena raketa kornet

Videoposnetek prikazuje sirski helikopter Mil Mi-8 hip, ki ga pripadniki Legije Sham takoj po pristanku zadenejo s protitankovskim vodenim izstrelkom (ATGM) 9M133 kornet v vojaškem oporišču Sirske vojske v bližini Idliba.

Sirski uporniki, pripadniki Legije Sham, so helikopter spremljali še v zraku in nato počakali da pristane, ko so vanj izstrelili vodeno raketo sistema 9M133 kornet. Legija Sham (Faylaq Al Sham) je zavezništvo 19-ih islamističnih militantnih skupin upornikov, ki je nastala kot ena zadnjih marca 2014 z namenom, da bi v njej združili moči zmerni islamisti. Zavzemajo se za islamsko demokracijo – ta politično ideologijo želi uporabljati islamska načela za javni red v demokratičnem okviru.

9M133 kornet (NATO: AT-14 spriggan) je ruski protitankovski lasersko vodeni izstrelek (ATGM), ki so razvili za uničevanje glavnih bojnih tankov, kot tudi počasi in nizko letečih helikopterjev. Ruski proizvajalec KBP je sistem predstavil v letu 1994 in ga prodal v vsaj 19 držav, med drugim tudi Siriji, ki je do leta 2004 kupila vsaj 50 trinožnih lanserjev 9P163-1 in 3000 raket 9M133.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sirski helikopter Mi-8 uniči protitankovska vodena raketa kornet

Povezani članki