VIDEO: Testiranje ruskega robotskega vozila za razminiranje

by Urednik

NOVO GOSENIČNO INŽENIRSKO ROBOTSKO VOZILO ZA RUSKO VOJSKO

Vojaška brezpilotna letala in robotska vozila so v zadnjih letih postala nov trend oboroženih sil razvitih držav. Pri tem ne zaostaja niti vojaška velesila Rusija, ki vlaga veliko denarja v razvoj brezpilotnih letalnikov (UAV) in kopenskih mobilnih robotskih sistemov (MRC).

V začetku letošnjega leta je Ruska vojska v regiji Astrahan začela testirati novo robotsko gosenično vozilo, ki je namenjeno razminiranju terena in za inženirske naloge odstranjevanja preprek, čiščenje terena, kopanje jam,…

Vsekakor je nov ruski gosenični robotski sistem učinkovita novost za povečevanje varnosti vojakov pri prehodi čez minirano območje, saj lahko operater ta sistem upravlja na daljavo in pri tem ni izpostavljen eksploziji protipehotne oz. protioklepne mine.

V spodnjem videoposnetku je prikazano eno izmed testiranj novega robotskega mobilnega sistema, ki naj bi ga Ruska vojska začela redno uporabljati že v prihodnjih letih.

Pred meseci smo poročali tudi o tem, da so v Rusiji razvili mobilni robotski sistem, daljinsko upravljano gosenično vojaško vozilo brez posadke namenjeno odkrivanju in uničevanju nepremičnih in gibljivih ciljev, ki vojakom služi kot ognjena podpora in za izvidovanje. Razvili so ga za varovanje vojaških baz, kjer imajo ruske strateške sile nameščene medcelinske balistične rakete RS-24 jars (yars, NATO: SS-29) in RS-12M topol-M (NATO: SS-25 sickle B).

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Testiranje ruskega robotskega vozila za razminiranje

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Ruski robotski sistem tajfun-M v akciji

Mobilni robotski sistem (MRC) tajfun-M je daljinsko upravljano gosenično vojaško vozilo brez posadke namenjeno odkrivanju in uničevanju sovražnikov.

Ruska vojska bo za varovanje vojaških baz uporabljala robote

Rusko obrambno ministrstvo je predstavilo nov mobilni robotski sistem taifun-M za zagotavljanje varnosti objektov s strateškimi izstrelki.

Povezani članki