VIDEO: V Kijevu vojaška parada ob 26. obletnici neodvisnosti Ukrajine

by Urednik

NA VOJAŠKO PARADO V UKRAJINO PRISPELI VISOKI PREDSTAVNIKI ZVEZE NATO

Na vojaški paradi v Kijevu je sodelovalo 4500 pripadnikov Ukrajinske vojske, prvič pa so na takšni paradi sodelovale tudi enote držav članic Severnoatlantskega zavezništva (NATO), prav tako pa je prvič parada potekala brez vojaške tehnike.

V loži za uradne osebnosti na Majdanu so se 24. avgusta 2017 zbrali predsednik Ukrajine Petro Porošenko in drugi ukrajinski politiki. Kot gostje so se dogodka udeležili vodja Pentagona James Matis in obrambni ministri Litve, Latvije, Poljske, črne Gore, Estonije, Gruzije in Moldavije ter namestnik obrambnega ministra Velike Britanije.

Na skupnem brifingu z ukrajinskim predsedniom Porošenkom je ameriški državni sekretar za obrambo Matisnapovedal, da bodo ZDA okrepile sodelovanje z Ukrajino.

“Pred nedavnim smo se dogovorili o dobavi vojaške tehnike v vrednosti 175 milijonov dolarjev, vključnon s specuialnion opremo, ki bo okrepila vojaške sposobnosti Ukrajine,” je poudaril Matis. Dodal je še, da ZDA proučujejo vprašanje dobave najbojnejšega orožja Ukrajini in da bo o videnem med obiskom v Ukrajini informiral vodstvo svoje države ter mu dal priporočila o nadaljnjih ukrepih.

Matis se je med obiskom sestal z ukrajinskim predsednikom Porošenkom ter drugimi visokimi predstavniki državnega vodstva. Ukrajinske oblate že tri leta neuspešno zahtevajo od Washingtona najubojnejše (najučinkovitejše) orožje, ZDA Ukrajini za zdaj dobavljajo samo opremo in urijo pripadnike nacionalne garde.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki