VIDEO: V Siriji razvili novi raketni sistem golan-1000

by Urednik

NOVI TEŽKI RAKETNI SISTEM V OBOROŽITVI SIRSKE VOJSKE

Sirska vojska, zvesta predsedniku Assadu, že ima v svoji oborožitvi in uporablja v spopadih po vsej državi najnovejši doma razviti raketni sistem golan-1000, ki so ga namestili na podvozje tanka T-72.

Novi sirski raketni sistem golan-1000, ki so ga poimenovali po Golanski planoti (velik del jo je zasedel Izrael), ima na podvozju tanka T-72 nameščene tri rakete kalibra 500 mm, od katerih vsaka nosi 500 kg visokoeksplozivno fragmentacijsko bojno konico. Proženje raket poteka na daljavo z uporabo preproste kontrolne plošče. Ostale podrobnosti sistema niso znane.

Zahodni vojaški strokovnjaki menijo, da gre za raketni sistem kratkega dosega, ki je namenjen uničevanju sovražnikovih utrjenih položajev in konvojev vozil. Raketni sistem golan-1000 so nekateri že poimenovali “improviziran TOS-1” oz. “raketna pošast”.

4. oklepna divizija Sirske vojske, ki ima v oborožitvi te sisteme, naj bi težki mobilni raketni sistem golan-1000 že pred tedni uporabila v spopadih z borci Islamske države (ISIS, Daesh) v okolici Damaska.

Del sirskega ozemlja je (bila) tudi Golanska planota, velik del pa so zasedle Izraelske obrambne sile (IDF) med šestdnevno vojno leta 1967, Izrael pa jo je uradno priključil svoji državi leta 1981. Varnostni svet ZN je obsodil izraelsko priključitev Golanske planote k ozemlju Izraela in na območje napotil svoje opazovalce. Spor za del Golansko planoto med Izraelom in Sirijo namreč traja že vse od konca druge svetovne vojne, mejno območje pa je že več desetletij (od leta 1974) pod nadzorom OZN. Leta 2016 je izraelski premier Benjamin Netanyahu “obljubil”, da Izrael ne bo Siriji nikoli vrnil Golanske planote.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki