VIDEO: Vadbeni center Izraelske vojske za urbano bojevanje

by Urednik

PREDSTAVITEV IZRAELSKEGA CENTRA ZA URBANO BOJEVANJE

Sodobni konflikti se praviloma odvijajo tudi v urbanem okolju, zato morajo biti  oborožene sile pripravljene za posredovanje v tem specifičnem in kompleksnem okolju. Izraelska vojska (IDF) ima bogate izkušnje s tovrstnim bojevanjem, zato mu posvečajo posebno pozornost pri usposabljanju enot v realnih razmerah.

V spodnjem videu so novinarja gostili v vadbenem centru za urbano bojevanje izraelskih oboroženih sil, ki velja za enega največjih in najmodernejših na svetu. Vadbeni center v vojaški bazi Tze`elim je skupen projekt ameriške in izraelske vlade, med letoma 2005 in 2007 so ga zgradili s pomočjo inženircev ameriške vojske, vreden pa je 45 milijonov dolarjev. Mesto z vzdevkom “Baladia” (arabsko: mesto) meri 19 km² in ga sestavlja 470 objektov s tipičnimi javnimi stavbami in mestno infrastrukturo, locirano je v puščavi Negev na jugu Izraela (blizu palestinskega ozemlja Gaza). Mesto omogoča usposabljanje enot ravni voda pa vse do brigade in je grajeno modularno, tako da se ga prilagodi specifičnemu okolju bodoče operacije (npr. Libanon, Gaza, Sirija, Zahodni breg). K realističnemu usposabljanju dodajo še igralce, ki z različnimi vlogami simulirajo akterje na območju operacije (nasprotniki, civilno prebivalstvo, mediji, mednarodne humanitarne organizacije, itd). Mesto in akterji so povezani v skupni simulacijski sistem, ki na koncu omogoča analizo opravljenih nalog. Poleg izraelskih enot se tam redno usposabljajo tudi enote ameriških marincev in kopenske vojske, drugih zavezniških vojska in Združenih narodov.

V zadnjih dneh zopet potekajo intenzivni oboroženi spopadi na območju Gaze, palestinsko gibanje Hamas z raketami obstreljuje Izrael, IDF pa se zaenkrat poslužuje zračnih napadov, medtem ko so kopenske sile zbrane ob meji za morebitno posredovanje, v tem primeru pehotne in oklepne enote IDF čaka urbano bojevanje s palestinskimi borci, za kar so gotovo opravili priprave v omenjenem centru.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: IDF

VIDEO: Vadbeni center Izraelske vojske za urbano bojevanje

SORODNE NOVICE:

Izraelske specialne sile napadle cilje v Gazi

Izraelske specialne sile so v soboto zvečer začele kopensko operacijo na severnem delu Gaze, kjer želijo uničiti številna palestinska raketna izstrelišča.

Povezani članki