VIDEO: Vojaška moč Tajske (ob vojaškem prevzemu države)

by Urednik

KRALJEVA TAJSKA VOJSKA PREVZELA OBLAST NAD DRŽAVO

Poveljnik Kraljeve tajske vojske Prayuth je v četrtek, 22. maja 2014, sporočil, da je vojska izvedla državni udar, ki je potreben za ponovno vzpostavitev stabilnosti in miru po šestih mesecih politične krize na Tajskem.

Tajski general Prayuth Chan Ocha je v nagovoru, ki  ga je prenašala nacionalna televizija, tajskim državljanom sporočil, da bo vojaška komisija, ki je v torek uvedla izredno stanje sedaj prevzela nadzor nad upravo države.

Vojska je prevzela nadzor na Tajskem po tem, ko včerajšnje soočenje vseh političnih strani ni obrodilo sadov. Prayuth je že v torek razglasil vojno stanje, predvsem zaradi vse bolj nasilnih protestov po celi državi, in uvedel policijsko uro med 10. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Kraljeva tajska vojska je bila ustanovljena leta 1874, kot odgovor na nove varnostne grožnje zaradi sklenjene pogodbe z Veliko Britanijo, ki je odprl državo za mednarodno trgovino. Vodja tajske vojske je kralj Bhumibol Adulyadej (Rama IX), vendar je njegova vloga le reprezentativna. Kraljeva tajska vojska šteje več kot 800.000 pripadnikov (Tajska ima več kot 66 milijonov prebivalcev), njen proračun je 5,4 milijarde USD, kar jo uvršča na 35. mesto na svetu, zanjo pa Tajci namenijo okoli 1,5 % letnega BDP-ja države.

Vojaško moč Kraljeve tajske vojske, ki je prevzela nadzor nad državo, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: News CN

VIDEO: Vojaška moč Kraljeve tajske vojske

Povezani članki