VIDEO: Vojaška parada na ruskem arktičnem otoku Kotelny (9. maj 2015)

by Urednik

RUSKO VOJAŠKO OSVAJANJE ARKTIČNEGA SEVERA

Rusija 9. maja praznuje Dan zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni in v ta namen še vedno prireja vojaške parade po vsej državi. Spodnji videoposnetek prikazuje mimohod Ruske vojske na arktičnem otoku Kotelny na skrajnem severu države, med Laptevskim in Vzhodnim sibirskim morjem.

Ena izmed več kot 150-ih vojaških parad Ruske vojske ob Dnevu zmage se je v letu 2015, ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, odvijala tudi na otoku Kotelny, ki meji na Arktični ocean. Na otoku, ki meri 23,165 km² in velja za enega od 50-ih največjih otokov na svetu, je še nekaj let nazaj živela le peščica ljudi (raziskovalcev).

Na otoku Kotalyn je imela eno izmed svojih arktičnih baz že Sovjetska vojska, ki pa so jo po razpadu Sovjetske zveze prenehali uporabljati. Leta 2013 pa je Rusija, v skladu z načrti za obnovitev Severnomorske poti in težnjami po izkoriščanju naravnih bogastev na vrhu sveta, ponovno začela graditi (obnavljati) vojaško bazo na otoku.

V vojaški bazi na otoku Kotalny so pripadniki 99. arktične taktične skupine Ruske vojske (verjetno med 50 in 100 vojakov), ki so 9. maja 2015 priredili vojaško parado ob Dnevu zmage, videoposnetek pa je bil na spletu objavljen pred nekaj dnevi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki