VIDEO: Zveza NATO s svojim tankovskim tekmovanjem

by Urednik

PO RUSKEM TANKOVSKEM BIATLONU JE SVOJE TEKMOVANJE PREDSTAVILA ŠE ZVEZA NATO

Potem ko je Severnoatlantsko zavezništvo v zadnjih letih zavračalo ruska vabila za sodelovanje na tankovskem biatlonu, so se v Natu odločili organizirati svojo različico tankovskega tekmovanja – Strong Europe Tank Challenge (Evropski tankovski izziv).

Ruski tankovski biatlon, ki ga že vse od leta 2013 organizira Ruska vojska na svojem vadbišču Alabino v bližini Moskve, vsako leto privablja več medijske pozornosti zahodne javnosti – predvsem kot o »rožljanju« z orožjem. Bolj malo je poudarka na znanju in sposobnosti tankistov.

Ruska vojska je v letu 2013 najprej organizirala tankovski biatlon na katerem so sodelovale le ruske tankovske posadke, nato pa tudi mednarodnega, ki so se ga udeležile še Armenija, Belorusija in Kazahstan. V letu 2014 je bilo povabljenih oz. zainteresiranih že več kot 20 držav, med njimi tudi ZDA, Francija, Nemčija in Slovenija, vendar so zahodne države (članice zveze Nato) zaradi konflikta v Ukrajini odpovedale nastop. Na Tankovskem biatlonu so tako v zadnjih letih sodelovale tankovske posadke iz Rusije, Angole, Armenije, Belorusije, Kitajske, Indije, Kazahstana, Kuvajta, Kirgizistana, Mongolije, Venezuele in Srbije.

Kljub »odsotnosti« zahodnih vojaških sil je priljubljenost novega vojaškega športa močno poskočila v zadnjih štirih letih, kar je očitno spodbudilo zvezo Nato, da organizira podoben dogodek – Strong Europe Tank Challenge.

Spomladi 2017 sta Ameriška vojska in Bundeswehr na nemško vojaško vadbišče Grafenwoehr povabili tankiste iz Poljske, Francije, Avstrije in Ukrajine. Šlo simulacije tankovskih bojev in ne tekmovanje po disciplinah – kot je to pri ruskem tankovskem biatlonu.

Ruski državni mediji (Zvezda TV) so Natovo tankovsko tekmovanje takole komentirali: “Bi si bilo bolj strokovno in častno tekmovati z velikim številom izkušenih udeležencev v več popolnoma različnih disciplinah. Vendar pa to očitno ni evropski način.”

Vojaška vaja Strong Europe Tank Challenge 2017 je dosegla vrhunec 13. maja, prvo mesto je zasedla avstrijska ekipa, sledili pa sta ji ekipi iz Nemčije in ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

VIDEO: Tankovsko tekmovanje zveze NATO

Povezani članki