Vojaška vaja Takojšen odgovor ’16 (Immediate Response 2016)

by Urednik

INTERVJU Z MAJORJEM ALEŠEM KUNSTLJEM

V Sloveniji in na Hrvaškem od 9. do 22. septembra poteka mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016). Na vaji bo sodelovalo približno 2.000 pripadnikov iz 11 držav (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Madžarska, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Velika Britanija, Združene države Amerike in Slovaška kot opazovalka), potekala bo na območju Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta v Sloveniji ter na območju Zagreba in Slunja na Hrvaškem.

O mednarodni vojaški vaji Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016) smo se pogovarjali z majorjem Alešem Kunstljem, višjim častnikom za operativne zadeve v sektorju S-3 poveljstva 72. brigade SV ter glavnim in odgovornim častnikom za načrtovanje vaje Takojšen odgovor ’16. Intervju je bil v celoti objavljen v Reviji Obramba, september 2016.

Slovenija – skupaj s Hrvaško – že tretje leto zapored gosti mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016 (9. do 22. september 2016). Prav vaša enota, 72. brigada SV, je nosilna enota Slovenske vojske, odgovorna tudi za izvedbo vseh načrtovalnih in spremljevalnih dejavnosti. Za Vas se je vaja začela že precej mesecev prej – skoraj leto dni (december 2015). Kaj vse ste poleg načrtovalnih konferenc morali opraviti še pred začetkom?

Načrtovanje mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 se je začelo decembra 2015 s konferenco za razvoj zasnove v Vojašnici generala Maistra v Mariboru z namenom uskladitve koncepta med predstavniki Slovenske vojske, EUCOM-a in Oboroženih sil Republike Hrvaške. Januarja 2016 smo načrtovanje nadaljevali v Mariboru, kjer so udeleženci začetne načrtovalne konference uskladili nadaljnje procese načrtovanja, organizacije in izvedbe vaje ter potrdili njen potek, cilje usposabljanja, strukturo vodstva vaje in razvoj koncepta logistične podpore. Po koncu glavne načrtovalne konference je med 11. in 15. aprilom v Karlovcu na Hrvaškem potekala priprava Ukaza za delovanje, kjer so prav tako sodelovali pripadniki Slovenske vojske, junija letos pa je v Vojašnici generala Maistra potekala zaključna načrtovalna konferenca, na kateri so sodelujoči potrdili cilje in potek mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016. Konec junija so bili seznanjeni tudi župani občin, v katerih bo vaja potekala.

Vaja bo potekala na ozemlju dveh sosednjih držav – Slovenije in Hrvaške. Od kod pa prihajajo udeleženci, koliko jih je, na kakšni ravni enote je vaja in kdo vajo vodi?

Vaja bo pod vodstvom poveljstva vojaških sil ZDA v Evropi (European Command – EUCOM). Sodelovali bodo pripadniki iz kar 11 držav, potekala pa bo na območjih Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta. Obsegala bo izvedbo bataljonske računalniško podprte štabne vaje, taktične vaje enot na ravni čet, vaje humanitarne asistence ter usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev. Vajo Takojšen odgovor bosta do leta 2019 še gostili Slovenija in Hrvaška, nato pa bodo skladno z oceno Nata glede potreb skrb za njeno izvedbo prevzele nekatere države z območja jugovzhodne Evrope, zlasti z ozemlja nekdanje Jugoslavije.

Med udeleženci iz 11 držav jih bo 770 sodelovalo iz Slovenije, poleg oboroženih sil Slovenije in Hrvaške sodelujejo članice zavezništva in pa tudi partnerske države, med katerimi so Albanija, Bosna in Hercegovina, Velika Britanija, Madžarska, Kosovo, Makedonija, Črna gora in Slovaška kot opazovalka. 400 bo pripadnikov oboroženih sil ZDA (od tega jih bo 122 v Sloveniji), 50 pripadnikov vojske Velike Britanije, 5 pripadnikov madžarske vojske, 520 pripadnikov hrvaške vojske (od tega jih bo 30 v Sloveniji), 28 pripadnikov makedonske vojske, 32 pripadnikov albanske vojske, 26 pripadnikov Kosovskih varnostnih sil, 31 pripadnikov Vojske Črne gore in 36 pripadnikov vojske Bosne in Hercegovine ter pripadniki slovaške vojske, ki bodo na vaji prisotni kot predstavniki države opazovalke.

Takojšen odgovor ’16 bo obsegal računalniško podprto štabno vajo na bataljonski ravni, taktično vajo enot na četni ravni, vajo humanitarne asistence ter usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev.

Teren – prizorišča – ste si ogledali že v načrtovalni fazi. Kaj vse je zahteval ta del priprave? Kje so prizorišča vaje, še posebej, kje v Sloveniji?

Vaja bo obsegala izvedbo računalniško podprte štabne vaje bataljonske ravni z zavezniki in partnerskimi državami, kar bo potekalo v Postojni in na Hrvaškem, taktična vaja enot na ravni čet pa se bo odvijala le na Hrvaškem (vojaški poligon hrvaške vojske Slunj). Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja v okviru »zračnega tedna« bo najprej potekalo v Sloveniji, integracija usmerjevalcev v dejavnosti pehotnih čet v okviru taktične vaje enot pa se bo nadaljevala na hrvaškem vadišču na Slunju. V Sloveniji bo potekala tudi vaja humanitarne asistence, prav tako usposabljanje in certificiranje modulov, ki so deklarirani v Natove sile v zelo visoki stopnji pripravljenosti (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) za leto 2017. Prav tako bo na vaji potekalo usposabljanje modulov, ki so del bataljonskih bojnih skupin, zlasti zmogljivosti splošne inženirske čete. Izvedeni pa bodo tudi usposabljanje bolnišnice ROLE 2 in predavanja s področja zagotavljanje humanitarne asistence. Vaja bo v Sloveniji potekala na območju vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, v Novem mestu in njegovi okolici, kjer bodo za potrebo izvedbe vaje humanitarne asistence vpoklicana nekatera civilna zemljišča v okolici Novega mesta. Prav tako se bo vaja odvijala v vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni ter na osrednjem vadišču SV na Počku, na Hrvaškem pa v Simulacijskem središču v Zagrebu in na poligonu Eugena Kvaternika na Slunju.

Kakšne enote in od kod bodo v vaji sodelovale, kaj zajema scenarij vaje?

Vaja Takojšen odgovor ’16 bo obsegala računalniško podprto štabno vajo na bataljonski ravni, taktično vajo enot na četni ravni, vajo humanitarne asistence ter usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev. Na letošnji vaji bo povečano težišče na humanitarni asistenci, zato se bo v Sloveniji odvijala tudi vaja s tega področja. V sklopu vaje bo izveden še zračni teden (Airweek), ki bo obsegal usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja (JTAC) na Počku ob podpori zavezniških letal F-16, letal Pilatus PC-9M, minometov 60 mm in havbic kalibra 155 mm. Scenarij vaje humanitarne asistence bo vključeval migrantsko problematiko.

Otvoritev zračne baze za podporo oziroma RSOM-I bo v Cerkljah ob Krki, kjer bosta izvedena sprejem sil in nastanitev, nato pa premik na Slunj zaradi kasnejše integracije in delovanja. V vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki bo potekala vzpostavitev ameriške mobilne bolnišnice USAFE EMEDS in slovenske ROLE 2 zmogljivosti v podporo humanitarne asistence. Najprej bodo izvedena predavanja v podporo humanitarne asistence, nato pa praktična vaja v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu z okolico in vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. Na vaji humanitarne asistence bo enotam slovenske, hrvaške, albanske, makedonske in ameriške vojske ter Kosovskih varnostnih sil nadrejeno poveljstvo 20. pehotnega polka v vojašnici v Novem mestu.

Scenarij vaje, ki bo potekala na območju Mršeče vasi in rezervne lokacije v Zalogu pri Škocjanu, vključuje postopke sodelovanja vojske pri boju z migrantsko problematiko. V dejavnosti bo vključena tudi Specialna enota policije, ki ji bodo pripadniki SV pomagali pri odstranitvi teroristične grožnje. Kot možna lokacija za središče CIMIC sta bila izbrana civilni objekt v Črmošnjicah in vojaška pisarna 72. brigade SV v Črnomlju v Beli krajini.

Državi gostiteljici v vajo verjetno ne bosta vključili le vojaških enot in poveljstev, temveč tudi druge zmogljivosti. Katere?

V podporo humanitarni asistenci bo potekalo urjenje odzivnosti sistema podpore države gostiteljice in podpornih sistemov za zagotovitev svobode gibanja Natovih sil in oboroženih sil partnerskih držav, vključujoč vse vidike sprejema, namestitve, premikov in integracije enot (RSOM-I). Cilj vaje bosta tudi usposabljanje slovenskih in hrvaških zmogljivosti za VJTF in bojno delovanje z namenom povečanja povezljivosti. Z vajo pa želijo izvesti tudi skupno usposabljanje kombinirane vojaške medicinske zmogljivosti, ki jo bosta sestavljali ameriška zračno-mobilna bolnišnica ROLE 2 – USAFE EMEDS in slovenska mobilna bolnišnica ROLE 2 LM, ki bosta z vsemi elementi postavljeni v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. Za potrebe vaje bomo vpoklicali pripadnike PPRS, ki tvorijo jedro zmogljivosti za delovanje slovenske ROLE 2 LM. Pomembna cilja vaje pa sta tudi izboljšati zmožnosti sodelujočih držav v komunikaciji v zaščitenem režimu dela in v vajo integrirati vse službe, združene sile in medagencijske podporne elemente.

Glede na večje število udeležencev – pripadnikov vojska članic Nata in partnerskih držav: kakšen je poveljevalni jezik (verjetno angleški)? Kakšna je nasploh povezljivost tehnike, opreme in drugih sredstev, saj prihajajo enote iz zelo različnih okolij?

Poveljevalni jezik na vaji je angleščina. Že na predhodnih vajah so ugotavljali, da sta tehnika in oprema sodelujočih povezljivi. Eden izmed ciljev vaje pa je tudi ugotavljanje interoperabilnosti.

Povezovanje s sosednjo hrvaško vojsko poteka že vrsto let zgledno, sploh pri organizaciji vaj in usposabljanj. Kaj bi še dodatno poudarili pri tem?

Načrtovanje je potekalo skladno z Natovo metodologijo načrtovanja usposabljanj in vaj v sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so prikazali visoko raven profesionalnosti. Vsi udeleženci načrtovalnega procesa za vajo TO ’16 so si pridobili neprecenljive izkušnje v mednarodnem okolju.

Vajo bodo spremljali še drugi, t. i. »nevojaški« dogodki, npr. kulturni dan, pa dan za obiskovalce in podobno. Kaj ste želeli s tem doseči?

Vaja Takojšen odgovor ’16 bo izvedena z namenom promocije regionalne stabilnosti, krepitve partnerstva ter izboljšanja interoperabilnosti med državami članicami Nata in članicami Partnerstva za mir. S tem namenom je v sklopu vaje načrtovan dan za obiskovalce, v strnjeni obliki jim bo predstavljeno dogajanje na vaji, namenjen pa je obveščanju javnosti. Kulturni dan pa je organiziran za udeležence vaje, njegov namen je spoznavanje lepot naše domovine.

Vsekakor gre pri takšni vaji tudi za precejšen logistični zalogaj. Kako ste načrtovali to plat vaje in ne nazadnje, imate oceno stroškov celotne vaje in slovenskega deleža pri tem?

Stroški vaje so ocenjeni na 400.000 EUR, v kar so vključeni hrana, gorivo, električna energija, voda, komunala, postavitev baze, potrošni material, požarna zagotovitev, fiksni stroški v vojašnicah, stroški premikov tehnike po železnici in izdatki za poslovno potovanje (Zagreb, Slunj). Slovenski delež je pri tem 240.000 EUR.

Pripravil: B. Knific, objavljeno v Reviji OBRAMBA, september 2016, foto: arhiv SV z vaje IR ’15

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje in varnega ter neprekinjenega zračnega prometa v času trajanja vaje bodo potekale občasne dnevne zapore zračnega prostora na območju osrednjega vadišča SV na Počku, in sicer od 12. do 16. septembra v dveh časovnih pasovih, to je od 8.00 do 11.30 in od 12.30 do 15.30. Od 12. do 16. septembra bo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja podprto tudi z bojnim delovanjem minometov.

Povezani članki