Vojska Črna gora s 67 taktičnimi vozili Oshkosh JLTV

by Urednik

NOVA AMERIŠKA OKLEPNA VOZILA ZA ČRNOGORSKO VOJSKO

Črnogorsko obrambno ministrstvo se je odločilo, da bo Vojsko Črne Gore (VČG) opremilo z 67 lahkimi taktičnimi vozili Oshkosh Defense JLTV 4×4 v vrednosti 36 milijonov USD.

Alma Ljuljanaj-Jovićević, generalna direktorica Direktorat za materialne vire je 4. oktobra potrdila, da je ameriški državni sekretar Mike Pompeo razkril, da ZDA in Črna gora zaključujeta njun doslej največji dvostranski dogovor o orožju.

»ZDA bodo po zaključku tega sporazuma naši zaveznici v Natu dobavile lahka taktična vozila v vrednosti 36 milijonov USD,« je Pompeo izjavil med svojim kratkim obiskom Črne gore, najnovejše članice zavezništva.

»Uradno ponudbo vlade ZDA smo prejeli v MO in v naslednjih dvajsetih dneh pričakujemo, da bo naša vlada sprejela to obliko poslovnega dogovora z ameriško vlado,« je pojasnila Ljuljanaj-Jovićević in dodala, da bod0 prvi kontingent – okoli dvajset vozil –  Američani dobavili do decembra 2020.

Ministrstvo za obrambo Črne gore se je odločilo, da bodo z vozila JLTV opremil 1. in 2. pehotno četo 1. pehotnega bataljona.  V postopki nabave vozil so potekali pogovori s številnimi uglednimi proizvajalci, vključno z Iveco Defense iz Italije, UROVESA iz Španije, Nurol Makina in BMC iz Turčije, Elbit Systems iz Izraela ter ameriškima proizvajalcema Oshkosh Defense in Lockheed Martin.

Prototip prvega črnogorskega oklepnega vozila mašan, ki je izdelek črnogorske oklepne skupine (MAG) s sedežem v Bijelem Polju, je bil leta 2018 prav tako predmet taktično-tehničnih ocen tako enote vojaške policije VČG kot tudi Ministrstva za notranje zadeve, vendar se niso pritožili ob zadnji nabavi ameriških lahkih oklepnih vozil, deklariranih za potrebe sil Črnogorske vojske, ki so jih dali na razpolago za potrebe Nata.

Pri ocenjevanju tržnih možnosti pa je obrambno ministrstvo upoštevalo izkušnje črnogorskih vojakov z vozili, ki jih uporabljajo v mednarodnih misijah in vajah ameriški proizvajalec Oshkosh Defence je bil že v začetku razpisa deležen precejšnje pozornosti in naklonjenosti, saj je svoje vozilo  protiminsko in proti-IED zaščiteno, črnogorski vojaki pa ta vozila uporabljajo v misiji Resolute Support NATO v Afganistanu.

Pehotne enote Črnogorske vojske so trenutno opremljene s 6 kolesnimi oklepniki BOV-VP M86, 4 lahkimi oklepniki Achleitner RCV survivor (vozilo je nastalo v sodelovanju med nemškim Rheinmetall MAN Military Vehicles in avstrijskim Achleitnerjem), 16 terenskimi vozili Achleitner MMV survivor (na osnovi Toyotinih terencev, s kakršnimi je opremljena tudi Slovenska vojska) in 6 lahkimi oklepnimi vozili Mercedes-Benz LAPV 5.4 enok, ki jih je podarila Nemčija septembra 2018, vredna pa so 2,2 milijona evrov.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Oshkosh Defence

 

Povezani članki