Vojska Srbije dobila nove vlačilce za prevoz tankov

by Urednik

SRBIJA KUPILA NOVA VLEČNA VOZILA ZA PREVOZ OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Srbsko obrambno ministrstvo je za potrebe Vojske Srbije kupilo 3 nova vlečna vozila za prevoz bojnih oklepnih vozil v skupni vrednosti 140 milijonov dinarjev. Nove vojaške vlačilce so konec aprila 2015 predstavili v vojašnici Boško Palkovljević – Pinki v Sremski Mitrovici, prisostvoval pa je tudi srbski obrambni minister Bratislav Gašić.

Novi vlačilci, Srbija načrtuje nakup še treh v začetku leta 2016, bodo služili oklepnim enotam Srbske vojske v  Beogradu, Kraljevu in Nišu.  Vlačilci, ki so namenjeni za prevoz tankov, oklepnikov in druge težke mehanizacije, so sestavljeni iz triosnega tovornjaka MAN TGS 33,480 in polpriklopnika De Angelis 4S79.

Vojska Srbije sedaj za prevoz tankov in oklepnikov uporablja vlačilce domače (jugoslovanske) proizvodnje FAP  18 (4×4), FAP 1921 (4×4), FAP 2632 (6×6) ter sovjetske MAZ-537 (8×8).

Namen nakupa je povečati učinkovitost in varnost pri transportu oborožitvenih  sistemov, kot tudi zmanjšati stroške vzdrževanja ter ohranjanje preostalih obstoječih vlačilcev.

Srbski obrambni minister Gašić je ob predstavitvi novih vojaških vlačilcev poudaril, da se v letu 2015 že kažejo rezultati dela na posodobitvi obrambnega sistema, na kar kažejo tudi nove pridobitve.

Srbska vojska dobila nove vlačilce za transport tankov

“Če veste, da je bil najstarejši  vlačilec v Vojski Srbije kupljen leta 1967 in najmlajši leta 1982, je jasno, kako je posodobitev tega sektorja ključnega pomena za nas,” je dejal Gašić in dodal, da bo projekt stal več kot 140 milijonov dinarjev (1,17 milijonov EUR oz. 1,3 milijone USD) ter napovedal nakup še treh takih vlačilcev v začetku prihodnjega leta.

Gašić je ob tem tudi izrazil je zadovoljstvo, da bo Srbska vojska do konca maja 2015 prevzela 10 novih tovornjakov  FAP 1118, ki so jih naročili pri srbskem proizvajalcu Fabrika automobila Priboj poleti 2014. Zanje naj bi namenili okoli 750.000 EUR. Srbski obrambni minister je ob tem tudi spomnil, da že delajo na modernizaciji tanka M-84 (program se načrtuje že več kot 10 let, op. a.) in letal G-4 super galeb, za kar so letos v obrambnem proračunu namenili znatna sredstva.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Povezani članki