ZDA bodo kupile ukrajinski tank oplot-M

by Urednik

AMERIŠKO PROUČEVANJE UKRAJINSKE (RUSKE) TEHNOLOGIJE OKLEPNIH VOZIL

Ameriška in ukrajinska vlada sta dosegli dogovor, da Ukroboronprom dobavi ZDA glavni bojni tank T-84 oplot-M (v Ukrajini razvita nadgradnja sovjetskega tanka T-80), kot je za ukrajinski medij “Oboronno-promyslovyy kuryer” dejal predstavnik ukrajinskega ukrajinske orožarske industrije.

Ob tem vir meni, da je za Ukrajino obetavno, da ameriška stran želi proučiti ukrajinsko oborožitveno tehnologijo in da to verjetno še poglablja vojaško-tehničnega sodelovanje ZDA z Ukrajino.

Tank oplot-M so razvili v Harkovskem strojnem konstruktorskem biroju Morozov v sodelovanju z Ukrajinsko vojsko. Ukrajinski glavni bojni tank T-84 oplot-M je nadgrajena različica sovjetskega tanka T-80. Oborožen je s topom kalibra 125mm, koaksialnim mitraljezom 7.62mm in protiletalskim mitraljezom kalibra 12.7mm. Ukrajinci so tank T-84 oplot-M opremili z integriranim sistemom zaščite vozil, ki vključuje pasivni oklep, eksplozivno reaktivni oklep, kot tudi številne druge sisteme za zaščito tanka. Tank je namenjen uničevanju tako kopenskih ciljev kot počasnejših ciljev v zraku, tudi v razmerah nasprotnikovega protidelovanja. Oplot-M lahko opravlja vrsto bojnih nalog v različnih vremenskih, klimatskih in terenskih razmerah. Tank lahko deluje v temperaturnem razponu med -40 do +55°C in pri stopnji relativne vlage do 98 %, zlahka pa je kos tudi višinam do 3000 m pri temperaturah do 25°C.

Ukrajina je sicer že pred leti prodala (sovjetsko – rusko) tankovsko tehnologijo v ZDA, ki so leta 2003 kupile štiri glavne bojne tanke T-80UD. Ukrajinske tanke so v testno središče Ameriške kopenske vojske Aberdeen dobavili ob začetku leta 2004.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki