ZDA bodo s sateliti sledile ruske hipersonične rakete

by Urednik

PENTAGON BO S SATELITI ODKRIVAL IN SLEDIL RUSKE HIPERSONIČNE RAKETE

Zaradi uspešnega razvoja ruskih in kitajskih hipersoničnih drsnih raket (HGV), ki med poletom menevrirajo, bodo ZDA poskušale omenjene rakete zaznavati in slediti s sateliti. 

Razlog za odločitev je uspešen razvoj ruskih in kitajskih hipersoničnih drsnih raket (HGV), sposobnih manevriranja med poletom, zaradi česar je njihova trajektorija nepredvidljiva za raketno obrambo in zaradi tega postaja slednja neuporabna.

Ameriški podsekretar za obrambno politiko John Rood je napovedal, da namerava Pentagon začeti uvajati “precej cenene opazovalne senzorje” v nizko zemeljsko orbito (na satelitih), ki so sposobni zaznati izstrelitve hipersoničnih raket in jim slediti. Obvestilo je bilo podano na zaslišanju v senatnem odboru za oborožene sile, med katerim se je Rood odzval na vprašanja, kako bi se ZDA zoperstavile hipersoničnemu orožju.

Ob tem pa državni podsekretar ni navedel podrobnosti o tem, kako namerava Pentagon nevtralizirati nevarnost pred temi raketami, poudaril pa, da vojska razvija načine za “vplivanje nanje” (preusmerjanje) med njihovim letom. Med zaslišanjem o vojaških proračunskih zahtevah je Rood posebej poudaril, da je treba razviti “obrambo proti nadzvočnim raketam”, slednje pa opravičeval z dejstvom, da tako Rusija kot Kitajska razvijata tovrstno novo orožje, vključno s hipersoničnimi drsnimi raketami. Podsekretar je opozoril, da so takšne rakete sposobne manevrirati med poletom, zaradi česar so njihove poti nepredvidljive za raketno obrambo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je lani marca predstavil raketo 3M22 cirkon (Natova kodna oznaka SS-N-33), ki naj bi po napovedih lahko dosegla osupljivo devetkratno hitrost zvoka in napadal cilje tako na morju kot na kopnem na razdalje do 1000 kilometrov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki