ZDA ovira pri sklenitvi sporazuma med Rusijo in Japonsko za Kurilske otoke

by Urednik

ZDA VPLIVAJO NA PRIZADEVANJA ZA PODPIS MIROVNE POGODBE

Kremelj ne dvomi, da je Tokio zainteresiran za sklenitev dvostranskega sporazuma z Moskvo glede Kurilskih otokov, vendar sta se se državi soočili z resno oviro – ZDA.

Rusija je zainteresirana za sklenitev mirovne pogodbe z Japonsko, zagotavlja tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Po njegovem mnenju Ruska federacija napreduje v tej smeri in bo nadaljevala to pot.

“To si želimo mi, to želi japonski premier Abe, prav tako številni člani njegove vlade, vendar bo zelo, zelo težko,” je izjavil tiskovni predstavnik  Kremlja, poročajo RIA Novosti.

Združene države Amerike namreč  “porivajo palico v špice na kolesu”. Ameriški posegi v zavezniški državi – Deželi vzhajajočega sonca, ne koristijo rusko-japonskim odnosom,  je dejal Peskov,

“Američani lahko svoje različne vojaške infrastrukturne zmogljivosti dejansko premeščajo kamor koli na Japonskem, ne da bi morali za to Tokio zaprositi za dovoljenje. Zaradi takšnih razmer pa je nadaljevanje nadaljnjih poskusov za dosego sporazuma o Kulirlskih otokih – mirovnega sporazuma med Tokijem in Moskvo zelo težko,” je pojasnil tiskovni predstavnik ruskega predsednika.

Rusi pa so takoj predlagali izhod iz zmedene situacije:  “Če oni (Moskva in Tokio) še vedno ne vedo, kje iskati rešitev, vam lahko poiščem pot: odstranite ameriške vojaške baze in zlahka boste sklenili mirovno pogodbo … tako preprosto je,” je eden bralcev ruske spletne strani RIA Novosti komentiral novico.

Naj spomnimo, da namerava japonski zunanji minister Tosimitsa Motegi vprašanje mirovne pogodbe sprožiti na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovim. Država vzhajajočega sonca je Rusiji postavila pogoj za sklenitev mirovne pogodbe, ki je pogodbenici ne moreta podpisati več kot 70 let. Moskva naj bi po predlogu Tokia vrnila štiri južne otoke Kurilskega grebena, ki jih je ZSSR zasedla po drugi svetovni vojni, torej da imajo rusko suverenost.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki