ZDA podarile Vojski Srbije oklepna vozila HMMWV

by Urednik

ZDA Z NOVO DONACIJO OKLEPNIKOV ZA SRBIJO

Združene države Amerike so v luči krepitve dvostranskih odnosov in skupnih prizadevanj za ohranitev miru Srbiji v začetku junija 2017 donirale 19 terenskih oklepnih vozil HMMWV (humvee), ki jih je ameriški veleposlanik predal na slovesnosti v vojašnici “Nacionalni junak Stevica Jovanović” v Pančevu.

Vrednost 19 doniranih ameriških lahkih oklepnih vozil humvee za potrebe Vojske Srbije ocenjujejo na več kot 3,8 milijona ameriških dolarjev, skupna vrednost 40 doslej podarjenih vozil s strani ZDA pa znaša več kot 7,5 milijonov ameriških dolarjev. Sicer so Združene države Amerike v zadnjem desetletju podarile za skupaj več kot 31 milijonov ameriških dolarjev opreme in sredstev za podporo ter razvoj Vojske Srbije.

Slovesnosti ob predaji lahkih štirikolesnih oklepnikov humvee v vojašnici “Nacionalni junak Stevica Jovanović” v Pančevu so se udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, obrambni minister Zoran Đorđević, general Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije, in Kyle Scott, ameriški veleposlanik v Beogradu.

Združene države Amerike tako nadaljujejo z donacijami svojih oklepnih vozil državam na jugu in vzhodu Evrope – Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Ukrajini,…

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

 

SORODNE NOVICE:

Ameriški presežni oklepniki MRAP tudi za Slovenijo

Po poročanju RTVSLO bo Slovenija od ZDA v dar dobila 7 oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP) cougar cat II JERRV (6×6), ki jih je Ameriška vojska uporabljala v Afganistanu.

Hrvaška vojska prejela še preostala vozila MRAP

V hrvaško pristanišče Rijeka so pred dnevi z ladjo prispela še preostala protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) – gre za 162 oklepnikov Oshkosh M-ATV 4×4.

ZDA podarile Bosni in Hercegovini 24 oklepnikov humvee 4×4

ZDA so Bosni in Hercegovini konec marca 2017 podarile 24 oklepnih vozil humvee (HMMWV), ki jih bodo uporabljali kot sanitetna vozila, za izvidniške naloge, taktične operacije ter zaščito in reševanje.

Ukrajina prejela 100 ameriških oklepnih vozil humvee 4×4

V ukrajinsko pristanišče v Odessi je v soboto 18. julija 2015 z ladjo prispelo dodatnih 100 lahkih oklepnih vozil humvee 4×4, ki so jih ZDA donirale Ukrajinski vojski.

Povezani članki