ZDA prehitele Rusijo na lestvici indijskih dobaviteljev orožja

by Urednik

INDIJA KUPUJE OROŽJE IZ VZHODA IN ZAHODA

Na prvem mestu lestvice dobaviteljev orožja Indijski vojski so v zadnjih treh letih ZDA izpodrinile Rusijo, dolga leta najpomembnejšo obrambno partnerico Indije. Glede na obrambni proračun je bila Indija v zadnjih letih na 8. oz. 9. mestu, za vojsko pa je letno namenila dobrih 47 milijard USD. 

Indijski obrambni minister Arun Jaitley je sredi tedna sporočil, da je Indija v zadnjih treh uvozila za dobrih 13 milijard USD orožja, od tega za 5,3 milijarde iz ZDA, za 4,2 milijarde iz Rusije, za 2 milijardi iz Francije in za pol milijarde USD iz Izraela. To je prvič, da so ZDA postale največji indijski dobavitelj orožja Indiji, čeprav Rusija še vedno ostaja največji dobavitelj do sedaj, saj ji je od 60-ih let dobavila za več kot 40 milijard USD orožja.

India je v ZDA kupila v zadnjih treh letih večje število oborožitvenih sistemov, vključno z letali C-130J super hercules, protipodmorniške rakete harpoon, mornariška letala P-8I in težka transportna letala C-17. S tem je Indija postala tudi največji kupec ameriškega orožja v zadnjih letih in prehitela Savdsko Arabijo.

Novica prihaja v luči obiska ameriškega obrambnega ministra Chuck Hagel v Indiji prejšnji teden in v času, ko Indija ter ZDA urejeta še zadnje podrobnosti 2,5 milijarde USD vredne pogodbe za  22 jurišnih helikopterjev AH-64 apache in 15 transportnih helikopterjev CH-47 chinook.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki