ZDA zagrozile Srbiji s sankcijami, če kupi sistem pancir-S

by Urednik

SRBIJA BO V PRIHODNJIH MESECIH PREJELA PRVE RUSKE SISTEME PANCIR-S

Rusija bo Srbiji dobavila sisteme protiletalske obrambe pancir-S, čeprav so ZDA opozorile na možne sankcije proti tej balkanski državi v primeru takšnih nakupov. Sistem pancir-S bo v Srbijo dostavljen v naslednjih mesecih v skladu s podpisano pogodbo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je pred dnevi, 6. novembra2019, na nacionalni televiziji RTS dejal, da država ne bo kupila raketnega sistema S-400.

Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Matthew Palmer je pred dnevi opozoril Srbijo, da nakup ruskega orožja “predstavlja tveganje” za ameriške sankcije. V oktobru je Moskva že poslala bataljon raketnega sistema S-400 in pancir-S v Srbijo na skupne vaje “Slovanski ščit – 2019″ (Slavic Shield 2019). Srbija ostaja ključni zaveznik Rusije, čeprav se želi pridružiti Evropski uniji. Beograd se je zavezal, da se ne bo pridružil zvezi Nato in tudi zavrnil pridružitvi zahodnim sankcijam proti Rusiji zaradi spora na vzhodu Ukrajine.

Pancir-S (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki