ZDA želijo Turčiji prodati sisteme MIM-104 patriot, da bi izničili nakup S-400

by Urednik

BOJ MED ZDA IN RUSIJO ZA SREDSTVA IZ TURŠKEGA OBRAMBNEGA PRORAČUNA

ZDA poskušajo odvrniti Turčijo od nakupa ruskih sistemov zračne obrambe S-400, pri čemer se sklicujejo na zaskrbljenost, da jih bo Moskva lahko uporabila za odkrivanje tajnih podatkov o ameriškem lovcu 5. generacije F-35, ki ga tudi kupuje Turčija.

Pomočnica ameriškega državnega sekretarja za politično-vojaške zadeve Tina Kaidanow naj bi tako že večkrat v Ankari razpravljala o možnosti prodaje ameriškega sistema zračne obrambe MIM-104 patriot za potrebe Turške vojske, je poročal turški časnik Daily Sabah. Kaidanowa je trenutno na letalskem salonu Farnborough v Veliki Britaniji, kjer se pogaja o prodajah orožja z ameriškimi zavezniki, vendar ni jasno, ali je bila v teh dneh v stiku tudi s turškimi predstavniki.

Kaidanowa je že pred dnevi pojasnila, da je cilj ZDA zagotoviti, da obrambni sistemi, ki jih uporabljajo države zaveznice, še naprej “podpirajo strateške odnose” med Washingtonom in zavezniki.

V luči te namere poskušajo ZDA prepričati Turčijo, da opusti svoj dogovor o nakupu ruskega raketnega sistema zračne obrambe S-400, ki so ga podpisali decembra 2017, vendar doslej še niso uspeli v tej nameri. Ameriški kongres je nedavno sprejel zakon, ki naj bi preprečil pošiljanje najsodobnejših lovcev pete generacije F-35 v Turčijo, vse dokler Pentagon ne bo predložil poročila, ki bi dokazovalo, da jih ne morejo ogroziti ruski raketni sistemi S-400.

Ankara na drugi strani zavrača ameriški zakon, saj naj bi izpolnila vse svoje obveznosti za dobavo F-35 in že začela plačevati zanje. Več turških uradnikov trdi, da ima njihova država pravico do obrambe in da za to potrebuje raketne sisteme zračne obrambe. Nekateri izmed njih so pojasnili, da ker turški zavezniki iz zveze Nato niso uspeli predložiti sprejemljive ponudbe za sisteme zračne obrambe, je bila Turška vojska prisiljena poiskati alternativno rešitev drugje.

Pripravil. A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki