Združeni arabski emirate naročili (poljske) oklepnike Patria AMV 8×8

by Urednik

EMIRATI SO SE PO VEČLETNIH TESTIRANJIH ODLOČILI ZA NAKUP PATRIJ

Poveljstvo vojske Združenih arabskih emiratov (ZAE) je konec januarja 2016 naročilo finska oklepna kolesna vozila Patria AMV 8×8, število naročenih osekolesnikov in njihova cena pa sta zaupni. Pojavljala so se tudi ugibanja, kje bodo izdelovali patriine oklepnike za ZAE – na Finskem, Poljskem ali morda celo na Hrvaškem.

Vojska Združenih arabskih emiratov je že pred letom želela naročiti serijo 15-ih testnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8, oborožene tako s kupolo nemo, kot tudi kupolo oklepnikov BMP-3 (v ta namen nekoliko podaljšan trup). Vojska Združenih arabskih emiratov je res kupila testne oklepnike, jim je pa tudi hrvaški proizvajalec Đuro Đaković v lanskem letu poslal nekaj teh oklepnikov na testiranja.

 Informacijo o prodaji je sporočilo finsko podjetje Patria, predsednik njihovega oddelka za kopenske sisteme Mika Kari pa je ob tem dejal:

“To je čudovita razširitev tekočega in uspešnega sodelovanja med Vojske ZAE in Patrijo. V Vojski ZAE so bili zelo zadovoljni z obstoječimi vozil AMV, ki izpolnjujejo vse potrebe kupca in so primerni za njihove zahtevne razmere. Oklepnike bo izdeloval naš poljski partner, dobavljeni pa bodo v zelo kratkem času. Sklenjen dogovor je zelo pomemben za Patrio, navdušeni smo nad tem in se veselimo predaje vozil.”

Kolesno oklepno vozilo Patria AMV 8×8 nudi učinkovito zaščito, visoko mobilnost, modularnost in dokazano učinkovitost v boj. Strukturne rešitve vozila omogočajo visoko nosilnost, visoko raven varnosti in integracijo težkih oborožitvenih sistemov. Za oklepnike Patria AMV je proizvajalec od kupcev prejela odlične povratne informacije za delovanje v bojnih operacijah v Afganistanu in Čadu. Finsko podjetje Patria je oklepnike AMV 8×8 uspelo prodati vojskam 7-ih držav – Hrvaški vojski (126), zanje jih po licenci jih izdeluje domače podjetje Đuro Đaković, Finski vojski (80), Poljski vojski (do leta 2019 jih bodo imeli 997), zanje vozila KTO rosomak po licenci izdeluje domače podjetje  WZM S.A., Slovenski vojski (30 – sprva naročenih 135), Južnoafriška vojska (235), Švedska vojska (113) in Združeni arabski emirati (15). Za patrie pa so se resno zanimale tudi ZDA in Makedonija.

Pripravil: A. Knific, foto: Patria

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki