Združeni arabski emirati bodo kupili 4.500 ameriških MRAP-ov

by Urednik

ZAE BODO ODŠTELI 2,5 MILIJARDE USD ZA 4.500 OKLEPNIH VOZIL

Ameriška vlada je pred dnevi odobrila dobavo več kot 4.500 presežnih oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP) za vojsko Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki jih je Ameriška vojska uporabljala v Iraku in Afganistanu.

Emiratska vojska bo tako dobila okoli 3360 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4, 1150 oklepnikov BAE caiman 6×6 in 44 Oshkosh M-ATV 4×4. Združeni arabski emirati bodo za vsa rabljena vozila odšteli okoli 2,5 milijarde dolarjev, kar pomeni dobrih 500.000 dolarjev za vozilo. V preteklih mesecih smo večkrat poročali o ameriških težavah pri prodaji 13.000-ih presežnih oklepnih vozilih s protiminsko zaščito (MRAP), ki so jih prenehali uporabljati. Tako so nekaj ducatov teh vozil podarili tudi Hrvaški, Madžarski in Slovaški.

Ameriška Agencija za obrambno-varnostno sodelovanje (DSCA) je zapisala, da bodo Emirati “nova” oklepna vozila uporabili za izboljšanje zaščite vojakov na humanitarnih misijah, kakor tudi za zaščito vitalnih mednarodnih trgovskih poti in kritične gospodarske infrastrukture. Možno je tudi, da ZAE želi s tem nakupom ustanoviti bojno enoto za morebitno kopensko posredovanje v boju proti ISIS-u v Siriji in Iraku.

Poleg paketa MRAP-ov so ZDA odobril tudi prodajo 12 mobilnih lanserjev in 100 balističnih raket ATACMS v ZAE, kar bo podvojilo majhne a zmogljive raketne sile Emiratske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

SORODNE NOVICE:

Ameriška donacija Hrvaški: 212 oklepnih vozil MRAP

Hrvaška vojska bo uporabljala tri tipe kolesnih oklepnih vozil z izboljšano balistično in protiminsko zaščito MRAP.

Bodo ZDA podarile odvečna vozila MRAP Pakistanu, Afganistanu, Madžarski, Hrvaški,…?

Ameriška vojska se želi “znebiti” nekaterih oklepnih vozil, ki jih ne želijo transportirati nazaj v ZDA iz Afganistana, od koder se umikajo konec leta 2014.

Povezani članki