ZDRUŽENJE SEVER: 30. obletnica akcije Sever

by Urednik

ZVEZA POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV PRAZNUJE 25 LET

V letu 2019 Zveza policijskih veteranskih društev Sever praznuje 25-letnico delovanja in 30. obletnico akcije Sever, v počastitev obeh jubilejev pa pripravljajo številne prireditve in dogodke.

Da bi počastili oba jubileja, bo ob podpori  predsednika vlade RS, Marjana Šarca,  kot častnega pokrovitelja in slavnostnega govornika na osrednji slovesnosti ob 30. obletnici akcije Sever, skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo organiziralo številne prireditve in aktivnosti, s katerimi bo Združenje Sever javnost seznanjalo z dogodkih in vlogi takratnih organov za notranje zadeve, milice in članov Združenja Sever v procesu nastanka samostojne Republike Slovenije.

25-letnico delovanja Združenja Sever se je obeležilo s svečano akademijo, na kateri so spregovorili predsednik združenja Sever dr. Tomaž Čas, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in  generalna direktorica policije mag, Tatjana Bobnar.

Svečana akademija je simbolno poteka ta teden, na predvečer ustanovne skupščine Združenja Sever, ki je bila 26. marca 1994 v Novem mestu. Takrat je 120 delegatov iz 12 regionalnih odborov sprejelo statut in izvolilo vodstvo združenja.

Po 25 letih so se zbrali predstavniki vseh 12-tih društev Sever, ki nadaljujejo delo svojih  predhodnikov, večina ustanovnih članov Združenja Sever in številni gosti: minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije mag, Tatjana Bobnar, namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak, predstavnik ministrstva za obrambo Robert Zadek, predstavnik generalštaba SV polkovnik Stojan Todorovski, predsedujoči KoDVOS in predsednik ZSČ generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik ZZB NOBS dr. Tit Turnšek, generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič, predsednik društva TIGR dr. Savin Jogan, predsednik ZDVIS Janez Podržaj, sekretarka ZDCIVS Andreja Rožič, generalni sekretar ZDGM Rudolf Pfajfar in drugi.

Posameznikom ter organizacijam in društvom so v zahvalo za njihov prispevek in dolgoletno sodelovanje vročili priložnostna priznanja.

Spominski znak Ustanovni član pa so prejeli Vinko Beznik, Franc Bevc, Zvone Kelher, Milan Klemenčič, Konrad Krašek, Stane Leskovšek, Bojan Lunežnik, Franci Povše in Andrej Rupnik.

Spominsko plaketo so prejeli: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Generalna policijska uprava, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Zveza društev general Maister, Društvo TIGR Primorske, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza slovenskih častnikov, Zvezi društev in klubov MORiS, pa bo plaketa vročena ob drugi priložnosti.

Sporočilo za javnost:  Zveza policijskih veteranskih društev Sever – Združenje Sever

 

 

Povezani članki