Kraljeva mornarica predčasno dobila rušilec HMS Duncan

by Urednik

RUŠILCI RAZREDA TYPE 45 NAMENJENI ZRAČNI OBRAMBI

Britanska Kraljeva mornarica je predčasno v operativno floto prejela rušilec HMS Duncan razreda type 45. Rušilec so začeli testirati septembra 2013, v operativo pa naj bi ga po prvotnih načrtih vključili šele spomladi.

HMS Duncan (D-37) je že šesti rušilec razreda type 45 (tudi razreda daring) v floti britanske Kraljeve mornarice, ti rušilci so najbolj napredne vojaške ladje v Veliki Britaniji, namenjeni zračni obrambi. V 13-ih letih je podjetje BAE zgradilo rušilce HMS Daring, HMS Dauntless, HMS Diamond, HMS Dragon, HMS Defender in HMS Duncan, ki so nameščeni v pomorski bazi v Portsmouthu. Oboroženi so z raketnim sistemom sea viper, ki izstreli rakete aster 15 in aster 30 z dosegom 20 (32 km)  in 75 milj (120 km).

Britanski obrambni minister Philip Dunne je ob predaji rušilca HMS Duncan dejal: “To je dokaz izboljšanja nadzora nad projektom v okviru oboroženih sil in pomembne predanosti obrambnim silam, saj je vseh šest ladij razreda type 45 zdaj v rokah Kraljeve mornarice. Program type 45 je eden od najbolj izpopolnjenih in učinkovitih ladijskih sistemov za zračno obrambo na svetu. Pričakujemo, da bodo ta plovila še desetletja ščitila interese Velike Britanije po vsem svetu, vključno z zagotavljanjem humanitarne pomoči, kot jo je pred kratkim HMS Daring na Filipinih.”

Pripravil: A. Knific, foto: Royal Navy

VIDEO: Rušilec razreda type 45 v akciji

Povezani članki