KRIZNA ŽARIŠČA: Kaj bi se zgodilo, če Turki in Savdci napadejo Sirijo?

by Urednik

O MOŽNOSTIH RAZPLETOV OB TUJEM POSREDOVANJU V SIRIJI

Številni ruski vojaško-politični analitiki v zadnjem obdobju razglabljajo v prvi vrsti o ruskem vojaškem  angažiranju v Siriji, možnih posledicah in možnih scenarijih. Slednjih je vsak dan več in so bolj in bolj presenetljivi/predvidljivi… Eden od scenarijev je na primer napad Turčije in/ali Savdske Arabije na Sirijo. Kakšna naj bi bila dogajanja in kaj naj bi sledilo?

Predvsem za Savdce bi bila napotitev sil v Sirijo težaven logističen zalogaj, saj državi ne mejita druga na drugo. Enote Savdske Arabije bi morale v tem primeru prečkati Irak, lahko pa bi svoje sile v Sirijo napotili iz Turčije. Za Riad bi bil lahko iraški koridor problematičen, saj so že pred časom, ko so Savdci napotili manjše enote na iraško ozemlje, v Bagdadu reagirali skrajno negativno in trdili, da gre za agresijo. V tem kontekstu se zdi druga varianta, torej napotitev saudskih sil iz Turčije, realnejša. Še toliko bolj, ker v zahodnih medijih že pišejo tudi o možnostih in načrtih , da bi Savdijci svoje korake koordinirali z Ankaro.

Ruski geostrategi trdijo, da bi bila za napotitev več tisoč saudskih specialcev preko Turčije v Sirijo  potrebna precej obsežna priprava, enote pa bi se morale v tem primeru že v Turčiji postaviti v bojni razpored. Tega pa ni moč izvesti neopaženo, povrhu pa bi bilo še dolgotrajno. Več kot očitno je tudi, da bodo sile sirskega predsednika Assada skušale v prvi vrsti preprečiti takšno intervencijo že na turško-sirski meji.

Če pa bi Sircem nikakor ne uspelo zapreti te meje, bi jim Rusija lahko pri tem pomagala s premikom svoje desantne padalske brigade, menijo nekateri (ruski) geostrategi. V celoti gledano pa se vsi ti ruski eksperti strinjajo, da Savdska intervencija realni ni uresničljiva, medtem ko vpada turških sil ne gre odpisati. Še toliko bolj zaradi dejstva, da so sile Turške vojske že pred časom vpadle na sever Iraka, kjer prebivajo Kurdi.

Naslednja varianta je v pomoči z orožjem Kurdom, ki si že vrsto let prizadevajo za avtonomijo in povzročajo glavobol Turkom. Če bi Turška vojska vdrla na kurdska področja, ruske enote verjetno ne bi vstopile v neposreden spopad z njimi, bržkone pa bi pomagali Kurdom tako pri usposabljanju vojakov kot opremi in oborožitvi. Sirske in turške enote bi ostale na razmejitveni črti, medte ko bi na kurdskih področjih potekali siloviti spopadi med kurdskimi prostovoljci ter turškimi vojaki. Po mnenju ruskih geostrategov naj bi Turki ne mogli več zasesti Aleppa na severu Sirije – v bližini sirsko-turške meje, saj to mesto že zaseda Sirska vojska.

Naslednja varianta je neposreden spopad z ruskim letalstvom, če bi se Turška vojska ne zadovoljila samo s področji, ki jih naseljujejo Kurdi in bi vpadla na ozemlje, ki je pod nadzorom Sirske vojske. V tem primeru bi bili možni neposredni spopadi z Rusko vojsko, torej z Letalsko-vesoljskimi silami Ruske Federacije. Rusija lahko nudi Sircem podporo iz zraka, po drugi strani pa bi boj proti ruskemu letalstvu pomenil vojno napoved, v tem primeru pa bi Rusija lahko začela z bombardiranjem turškega ozemlja. Glede na to, da bi šlo pri tem za neposreden konflikt z eno od članic zavezništva Nato, bi bil nadaljnji potek zelo nepredvidljiv. Vendar pa je po mnenju ruskih geostrategov takšen razplet dogodkov najmanj verjeten.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, ISW

Knjiga Vojaško gorništvo

SORODNE NOVICE:

KRIZNA ŽARIŠČA: Se bo Turčija spopadla z Rusijo?

Rusko obrambno ministrstvo je pred dnevi v izjavi navedlo, da resno sumijo, da se Turčija pripravlja na vojaško intervencijo na ozemlju Sirije, kjer ruska vojaška letala v spopadih podpirajo Sirsko vojsko.

Vodja iraških Kurdov poziva k nezavezujočemu glasovanju o neodvisnosti

Predsednik iraške avtonomne pokrajine Kurdistan Massoud Barzani je pozval k nezavezujočemu referendumu za neodvisnost in dodal, da so sedanje državne meje, ki ločujejo Kurde, “velika napaka”.

Slovenska vojska bo usposabljala kurdske pešmerge v Iraku

Slovenija se bo bolj aktivno vključila v boj proti Daeshu (ISIS), tako da bo napotila častnika za zvezo v poveljstvo mednarodne koalicije, Pešmergi donirala oborožitev in opremo ter prispevala do 15 inštruktorjev.

Financial Times: »Putin zahteval odstop sirskega predsednika Assada«

Vladimir Putin naj bi od sirskega predsednika Bašarja al Assada že v decembru 2015 zahteval naj odstopi, Assad pa naj bi to zahtevo prek posebnega odposlanca Igorja Serguna ostro zavrnil.

Povezani članki