Kurdski borci našli podzemni predor Islamske države na meji s Turčijo

by Urednik

KURDSKA MILICA YPG ZAVZELA STRATEŠKO MESTO NA SEVERU SIRIJE

Kurdska militantna skupina YPG(Yekîneyên Parastina Gel – Ljudske zaščitne enote) je v sredo 17. junija 2015 zavzela strateško mesto Tal Abyad, ki so ga dolgo zasedali pripadniki Islamske države (ISIS). Ob zavzetju mesta, ki se nahaja na sirsko-turški meji pa so odkrili tudi dobrih 400 metrov dolg predor, ki so ga proti ozemlju Turčije kopali borci Islamske države.

Podzemni predor, ki so ga našli v mestu Tal Abyad, se na sredini razdeli in vodi v dve različni smeri, vendar še ni dokončan. Odkritje predora, ki bi povezoval ozemlja v Siriji z ozemlji v Turčiji pa ponuja nove odgovore, kako je v zadnjih mesecih lahko toliko novih pripadnikov neopazno pridružilo Islamski državi.

Ameriško zunanje ministrstvo je pred časom poročalo, da se je v letu 2014 pripadnikom ISIS-a samo v Siriji iz tujine pridružilo več kot 16.000 novih vojakov, prav Turčija pa naj bi bila zanje “glavna tranzitna pot”.

Osvojitev severnega sirskega mesta Tal Abyad, ob pomoči letalskih napadov ZDA in zaveznic, je pomembna strateška zmaga za YPG, ki je prekinila eno od zelo pomembnih poti za blago in ljudi do prestolnice Islamske države Raqqa (oddaljena 80 km). Islamska država je namreč do srede junija 2015 imela pod nadzorom le še to območje, ki je povezovalo zasedena območja s severno mejo s Turčijo (zemljevid). Zavzetje mesta se je zgodila po intenzivnih spopadih med kurdskimi in ISIS-ovimi borci, zaradi katerih je v Turčijo pobegnilo okoli 23.000 sirskih beguncev. Pripadniki YPG so na tem območju za nekaj dni popolnoma zaprli mejo s Turčijo, ki pa so jo v začetku tedna ponovno odprli in omogočili vračanje beguncev na njihove domove.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Kurdski borci našli podzemni predor Islamske države na meji s Turčijo

Povezani članki