Labodji spev potniškemu letalu DC-10

by Urednik

LEGENDARNO POTNIŠKO LETALO MCDONNEL DOUGLAS DC-10

Predstavitev tekme na področju razvoja velikih potniških letal v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je pomembno vlogo igral McDonnel Douglas z letalom DC-10, ki se ga je prijel vzdevek vzdevek »Death Cruiser 10«.

Ko sta dva motorja premalo, štirje pa preveč, je najbolj logična odločitev za tri. Tako so razmišljali v šestdesetih letih pri dveh ameriških proizvajalcih potniških (pa tudi vojaških) letal Lockheedu in McDonnell Douglasu.  S svojima trimotornima letaloma sta se spustila v tekmo z Boeingovim veličastnim potniškim letalom Boeing-747 jumbo jet.

Prišla so sedemdeseta leta, ko se je spopad na trgu potniških letal vključil še evropski Airbus in desetletja kasneje tekmeca – Boeing in Airbus – zatrjujeta, da sta za medcelinske polete dovolj dva motorja … Ne McDonnell Douglas  in ne Lockheed tega nista nikoli dočakala.

DC-10 je bil tretji reaktivni trimotorec po Boeingovem 727 in Hawker Siddleyevem tridentu, oba pa sta bila predstavljena leta 1964. DC-10 jima je sledil leta 1971, kot prva pa sta se zanj odločila ameriška letalska prevoznika  American Airlines inUnited Airlines

Devet mesecev za DC-10 je sledil Lockheedov L-1011 tristar. McDonnel Douglasa pa je potem spremljalo nekaj hudih nesreč v sedemdesetih in osemdesetih letih, zato ni bil prav nič čuden njegov vzdevek »Death Cruiser 10«. Kljub temu pa proizvodne linije tega letala niso ustavili 20 let, izdelali so skupaj 446 letal, vključno s 60 letečimi cisternam,i KC-10 za ameriške letalske sile. Med  (takrat) najuglednejšimi letalskimi družbami na svetu jih je imel tudi Swissair (tradicionalni »odjemalec« McDonnell Douglasovih letal) v posodobljeni izvedenki MD-11, ki je v znamenitem letu 11 doživel katastrofo in padlo nekaj kilometrov pred letališčem kanadskim letališčem Hallifax v morje, pri tem pa je življenje izgubilo 229 ljudi. Let Swissair 111 je bil znan kot »shutle Združenih narodov«, saj je na njem letelo veliko število uslužbencev ZN, znanstvenikov ipd.

Potniško letalo McDonnell Douglas DC-10 - nesreča na Havajih

Še vedno se je letalom DC-10 godilo bolje kot L-1011, ki so jih izdelali vsega 250. V tistem času pa so pri Boeingu že izdelali nad 600 jumbo jetov B747 prve generacije .

Za bangladeškega prevoznika Buirman Bangladesh Airlines so izdelali 445. letalo DC-10 decembra 1988, imenovali so ga »New Era« in z njim  napovedali  novo tehnološko generacijo jumbo jetov, ki sta prihajala: B747-400 in MD-11. To je bil edini DC-10 za bangladeškega prevoznika, letel pa je vse do 24. februarja 2014, ko so ga upokojili kot zadnje potniško letalo C-10 na svetu. (Mimogrede: takšna letala je imel tudi nekdanji jugoslovanski letalski prevoznik JAT iz Beograda, z njim pa je povezoval nekaj časa tudi Ljubljano z ZDA.) Bangladeški DC-10 je v 25 letih preletel nad 85.000 ur v 22.000 poletih, njegov zadnji let pa je bil do Birminghama.

Pripravil: B. Knfiic, foto: Airliners

VIDEO: Potniška letala DC-10 letalske družbe JAT

Povezani članki